друкувати


Міністерство освіти України скоротило список предметів незалежного тестування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-24 05:57:39

Реформи у сфері освіти тривають. Нову систему тестування й надалі намагаються поліпшити. Тепер з переліку дисциплін, з яких проводитимуть тестування, викреслено чотири предмети: основи правознавства, основи економіки, всесвітню історію й зарубіжну літературу.

Водночас Міністерство освіти й науки України має намір зберегти тестування з "Української мови й літератури", "Історії України", "Математики", "Біології", "Фізики", "Хімії", "Географії".

Мотивом для такого рішення стало те, що обсяг викладання вилучених зі списку предметів у школі дуже малий, щоб на підставі тесту робити висновки про підготовленість абітурієнта. Ця зміна викликала запитання, перш за все, в охочих поступити на юридичні спеціальності. Правознавство для майбутніх юристів, швидше за все, замінять тестом з історії. Претенденти на юридичні дипломи нарікають, що це збільшить конкурс на й без того суперпопулярну юриспруденцію.

Новим предметом на тестуванні-2009 стане іноземна мова. За бажанням випускник зможе здати тест з англійської, французької або іспанської мови. Тестуватися можна буде тільки з однієї мови.

Кожному зареєстрованому учасникові буде надано можливість здавати тести з дисциплін у кількості від двох до п'яти. При цьому обов'язковим буде тестування з "Української мови й літератури", а також, залежно від профілю навчання, - "Історії" або "Математики". Проведення незалежного тестування Міносвіти планує на травень-червень 2009 року.

Впровадження цього тесту завдасть серйозного удару по одній з останніх цитаделей "власних умов прийому" в престижні ВНЗ, де додаткові іспити часто проводилися саме з іноземної мови. ВНЗ зможуть хіба що підняти рівень своїх вимог до того або іншого предмету, заявивши необхідним мінімумом по ньому не 124, 150 балів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) - така норма передбачена в нинішньому проекті правил вступу до ВНЗ на 2009 рік.

Від Мін'юсту, який повинен зареєструвати накази Міносвіти зараз залежить, у якому вигляді в 2009 рік перекочують два найбільш суперечливих пункти правил вступу. МОН наполягає, що ВНЗ, як і цього року, повинні зарезервувати від 25% до 75% бюджетних місць для пільговиків.

А отже, навіть найуспішнішим випускникам доведеться значною мірою розраховувати на контракт. А ось горезвісний 15 пункт, який дозволяв ВНЗ вигадувати власні додаткові умови прийому, швидше за все, буде скасований, і лише сертифікат ЗНО буде пропуском у вищу школу, повідомляє Освiтнiй портал.

Обговорити на форумі