друкувати


Художник з очима янгола

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-22 01:22:34

У другому класі відділення образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Гвіздецької школи мистецтв — тиша. Йде урок, тему якого вчителька Світлана Деделюк вибрала не випадково: "Моя Україна". Дівчатка і хлопчики схилились над аркушами білого паперу, на якому розгортає крила їхня фантазія.

Я приїхала сюди по-знайомитись із переможцем художнього конкурсу "Податки очима дітей", який організувала податкова служба. У Коломиї за конкурс відповідала начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян оДПІ Наталія Максим’юк. Вона стільки гарного порозказувала про сам конкурс і про його переможця Андрійка Джамана із Гвіздця, що ми вирішили розповісти про талановитого хлопчика всім.

Худенький, маленький школярик сидів за першою партою і старанно клав мазки на папір. Націлюю на нього фотооб’єктив і прошу підвести погляд. Тамую подих — з екрана фотоапарата на мене дивляться глибокі, блакитні очі ангела. Відзначаю про себе: саме такий небесний вираз мають очі ангелів, коли вони рятують нас від зла.

Андрійко розповів мені, що це тут він — другокласник. У загальноосвітню школу ходить аж до третього класу. І тут, і там гарно вчиться. Каже, що малювати любить змалку. Улюблена тема — тваринний світ. Це мабуть тому, що вдома має чотириногих улюбленців. Схожого на свого домашнього кота зобразив і на конкурсному малюнку: кіт "тоне" у податковому морі, а йому з берега кидають рятувальне коло з написом: "Є оподаткування, є і служба рятування". Цей малюнок визнано переможцем на теренах Коломийщини. Андрійко з бабусею і Наталею Степанівною їздили до області на урочистості з нагоди завершення конкурсу. Йому вручили диплом переможця і багато подарунків.

— Це не перший конкурс, в якому Андрійко бере участь, — додає вчителька Світлана Дмитрівна. — Його малюнки вирізняються цікавими сюжетами, оригінальним підбором кольорів. Хлопчик любить поєднувати у своїх роботах різні техніки. Ось бачите, на класній виставці його акварелі, витинанки... Загалом, Андрійко виявляє неабиякі художні здібності. Та й решта наших дітей не відстають.

— Приємно, коли імена наших учнів, добре ім’я нашої школи звучать на районному, обласному рівнях, — каже директор Гвіздецької школи мистецтв, депутат районної ради Ігор Довганюк. — Юні художники опановують у нас рисунок, живопис, композицію, додатковими предметами ідуть ліпка, бісероплетіння. Через шість років навчання діти отримують свідоцтво про початкову художню освіту. Перед ними відкриваються мистецькі горизонти. Так, наприклад, цього року наші випускники стали студентами-державниками художнього відділення Коломийського педколеджу. Відрадно, що з року в рік збільшується кількість дітей, які хочуть вчитися малювати. Це означає, що міняються пріоритети і в їхніх батьків: не тільки м’язи треба плекати, відчуття прекрасного не менш важливе дитині для самореалізації в житті.

Ми побажали Андрійкові та його друзям нових успіхів і мистецьких вершин. Їхали додому з глибоким задоволенням у душі й переконаннями: підростає прекрасне покоління. І наше майбутнє не таке вже й безрадісно-безнадійне, як часом доводиться чути...

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі