друкувати


B Івано-Франківську роблять операції з видалення катаракти й глаукоми на найсучаснішому рівні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-22 10:46:39

Чесно кажучи, давно я не чула стільки добрих, теплих, приємних слів... Нині ми звикли частіше до нарікань: на дорожнечу, транспорт, спеку, холод... Тут же — мова про офтальмологічне відділення центральної міської клінічної лікарні — мене оточили пацієнти і навперебій розказували — і про добрі умови й, особливо, про чуйність, доброту і високий професійний рівень персоналу. А всі ці люди вже немолоді, отож знають ціну і злу, й добру.

"Рівень лікування дуже високий, весь персонал відділення уважний, високопідготовлений, всі — від прибиральниць до заввідділенням — працюють для того, щоб людям було добре. Тут дуже хороша атмосфера. Команда діє злагоджено, чітко, контакт між лікарями чудовий. От якби нашій Верховній Раді таку команду — ми стали б передовою європейською державою", — впевнена пацієнтка відділення Світлана Решетнікова, яка лікує тромбоз вен сітківки ока. Ірина Лекуш лежить з діагнозом "деструктивна міопія обох очей". Бачить вона дуже погано, але має надію, що все буде добре: лікарі хороші, піклуються про хворих. Ніна Король все життя працювала в друкарні, нині на пенсії. Вона після операції — їй видалили катаракту. "Я вже добре бачу на це око, — захоплено каже вона.

— Я чітко бачу колір Ваших очей, бачу небо, бачу світ. Це щастя!".

Для мене це було новиною — що в Івано-Франківську роблять сучасні операції з видалення катаракти та глаукоми. Знаю, що хворим з нашої області доводилося оперуватися в інших містах...

— Так, ми постійно робимо такі операції, — розповідає завідувачка відділення Галина Головчак. — Маємо пацієнтів не лише з івано-Франківська, а й з усього Прикарпаття та навіть з інших областей. Добра слава поширюється швидко... А все почалося з того, що два роки тому з міського бюджету було виділено значні кошти для придбання сучасної апаратури для офтальмологічного відділення ЦМКЛ, за що ми дуже вдячні і мерові Вікторові Анушкевичусу, і депутатам міськради, й адміністрації лікарні. Отож маємо факоемульсифікатор — найсучасніший апарат для ультразвукового безшовного видалення катаракти, також новий сучасний операційний мікроскоп. Лікарі пройшли відповідне навчання.

— Ми оперуємо катаракту безшовним ультразвуковим методом, — приєднується до Галини Михайлівни її колега Андрій Савич. — Післяопераційна реабілітація в стаціонарі нетривала, показники гостроти зору високі. Проводимо й лазерні втручання з приводу різних видів глаукоми та вторинної катаракти. В операційному блоці зробили ремонт — допомогли приватні підприємці, насамперед "Керамбуд". У відділенні умови для пацієнтів добрі. Завдяки старанням мера й депутатів міськради і далі отримуємо нову апаратуру, що дозволяє розширювати діапазон допомоги офтальмологічним хворим. Отож тепер іванофранківцям та й усім мешканцям Прикарпаття не потрібно їхати до сусідніх Чернівців і Львова чи далеких Києва й Одеси. Висококваліфіковану хірургічну допомогу за передовими методиками на сучасному рівні можна отримати в офтальмологічному відділенні ЦМКЛ на вул. Мазепи, 114 в обласному центрі.

Відділення працює з 1996 року. Тут 40 ліжок (не простоюють — пацієнтів достатньо), 24 працівники. Лікарі — заввідділенням Галина Головчак, Андрій Савич, Тетяна Матіяш та Роксолана Рязанцева — висококваліфіковані спеціалісти, фахівці, зрештою, просто приємні хороші люди.

У перших числах жовтня відділення святкуватиме своє 12-річчя. "Галичина" вітає лікарів, які повертають людям найдорожче — можливсіть милуватися світом, бачити своїх дітей, онуків...Приєднуємося до численних побажань теперішніх і колишніх пацієнтів — у книзі відгуків їх безліч — приємних слів вдячності за професіоналізм, чуйне ставлення до хворих, золоті руки і добрі щирі серця, побажань здоров’я та сил і далі творити добро, давати людям світло Божого дня.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі