друкувати


Навчання — за рахунок держави: Лише тим, кому призначено категорію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-19 04:13:37

Вперше заява про те, що студентів з населених пунктів, які потерпіли від стихійного лиха, переведуть на державну форму навчання, прозвучала з уст Юлії Тимошенко 6 серпня на прес-конференції в Кабінеті Міністрів. А вже 22 серпня міністр освіти і науки України Іван Вакарчук видав наказ "Про затвердження Порядку переведення на навчання за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів студентів, які навчаються за кошти фізичних (юридичних) осіб, з числа членів сімей, що постраждали від стихійного лиха, яке сталося 23—27 липня 2008 року".

Згідно з цим наказом порядок переведення такий: списки подаються в обласне управління освіти і науки, яке, в свою чергу, повинно подати інформацію в Міністерство і вже звідти, очевидно, після відповідної процедури уточнення, повернуться зворотнім шляхом, безпосередньо до навчальних закладів.

Списки студентів Коломийщини, яким треба забезпечити державне навчання, — у робочому процесі. Наразі це такі цифри: у місті — 18 осіб, у районі — 239. Скільки з них отримають право на безкоштовне навчання, буде відомо, коли списки повернуться з міністерства в область.

Заступник начальника управління освіти і науки ОДА Іван Будзак зазначив у нещодавньому інтерв’ю газеті "Галичина": "Нововведення стосується лише тих, кому призначено категорію, а не всіх, хто проживає в підтоплених регіонах". І вважає, що краще надати дітям адресну грошову допомогу, згідно з довідкою, яку видає ВНЗ, тобто вартість навчання за рік.

Навколо наказу ще дуже багато нез’ясованих питань, адже переведення на безкоштовну форму навчання — складний процес. До того ж — дороговартісний. Керівники коломийських навчальних закладів запевняють: з переведенням проблем не буде, якщо будуть виділені кошти. Особливо заплутана ситуація у тих, хто навчається у приватних навчальних закладах. Хто і як компенсуватиме їм? А наказом керівників ВНЗ зобов’язано інформувати про переведення вже до 1 жовтня.

До речі, у студентів медичного коледжу, яким призначено ІI і IІІ категорії, а таких усього 70, наразі більше шансів отримати допомогу від споріднених навчальних закладів Східної України. Як розповів заступник директора Степан Гурник, викладачі та студенти медучилищ Нікополя, Полтави, Сум, Дніпропетровська виявили бажання перерахувати гроші потерпілим від повені студентам. Адміністрація Коломийського медколеджу подала номер рахунку студентського профкому, куди слід скеровувати гроші. А вже відтак, знаючи, яку матимуть суму, розпорядяться нею так, щоб нікому не було ущемно.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі