друкувати


Озимий клин збирає перелоги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-17 02:21:31

В агрофірмах та інших великих господарствах щойно закінчили сівбу озимого ріпаку. Цього року на Прикарпатті його посіяли ще більше, ніж торік, — на 16,3 тис. га проти 12,7 тисяч. Планують аграрії істотно розширити площі й інших озимих — пшениці (майже на п’ять тисяч гектарів), ячменю та жита, сівбу яких саме розпочали. Отож, за всіма прогнозами, цьогорічний клин озимини (разом з ріпаком) сягне під 70 тис. га, що замалим не на половину більше від торішнього такого показника.

— Скеровуємо хліборобів, надто ж керівників успішних сільгосппідприємств, у тому числі інвесторів, які працюють в регіоні, на те, щоби впродовж осінньої та наступної весняної посівних кампаній відновити в області обробіток тих перелогів, які ще пустують, — розповідає заступник начальника головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації іван АНДРІЇШИН. — Тобто маємо звести до мінімуму, принаймні по лінії сільгосппідприємств (про приватний сектор — розмова окрема), кількість колишньої ріллі, яку ніхто не обробляє, або ж узагалі ліквідувати це явище. і я гадаю, що шанси досягти такої мети є у господарів насамперед Городенківського, Галицького, Коломийського районів.

Що ж до самої сівби озимих зернових, то господарства цілковито забезпечені елітним насінням для цього. Ми також додатково закупили в Держрезерві ще 800 т його. Сприяє кампанії й тенденція до зниження вартості пального на вітчизняному ринку нафтопродуктів — річ майже неймовірна з огляду на те, що протягом останнього десятиліття в Україні існувала цілковито протилежна практика. А завдяки створеному ще влітку так званому стабілізаційному фондові дизпаливо аграрії мають можливість закуповувати дешевше, ніж на АЗС, — по 5,73 грн./л.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі