друкувати


На Коломийщині помянули невинно убієнних

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-16 09:58:29

Придорожній знак на краю шепарівського лісу, майже навпроти міського "водоканалу", закликає: "Прохожий, зупинись! Віддай шану розстріляним німецько-фашистськими загарбниками за незалежність України". Минулої неділі на місці розстрілу традиційно відбулася панахида.

Лісова, але колись шутрована дорога, що починається відразу від знака, огинає дерева і, простуючи попри дачний масив, виводить на величний металевий (із нержавійки) хрест, встановлений на місці розстрілу наших краян. Щорічно, ось уже п’ятнадцять років поспіль, за ініціативи товариства "Поступ" тут поминають загиблих.

Невеликий автобус "Богдан" доволі довго очікував на всіх, хто виявив бажання віддати данину пам’яті розстріляним, відправився від Свято-Михайлівського собору на півгодини пізніше від оголошеного часу. Тим не менше, людей не зібралося на повний автобус.

Але біля пам’ятного хреста вже очікують люди, котрі дісталися сюди хто велосипедами, хто пішки, хто попутнім транспортом, — мешканці міста і Шепарівців. По три боки хреста стоять школярі із державними прапорами, учні з сільської школи.

Отці Григорій Юрах, Сергій Дмитрук, Роман Гаварецький відправили панахиду. Сумно і велично линуть слова поминальної молитви. "Наш християнський обов’язок — молитися за померлих батька і матір, за ближніх, поминати загиблих за волю України — обов’язок ще священніший".

Шепарівські школярі продекламували також вірші.

Тривогою просякнуті виступи голови райдержадміністрації Михайла Вінтоняка і голови міськрайонної "Просвіти" Василя Глаголюка — тривогою, викликаною останніми подіями у Грузії та у Верховній Раді. "Випробування стихією, що трапилася кілька місяців тому, — наголосив, зокрема, керівник району, — показало, що не так страшна вода, як ті гроші державної допомоги, котрі затьмарили окремим людям усе. Тим паче, перед пам’яттю тих, хто поклав життя за волю України, маємо постановити собі: понад усе — Україна". Участь у панахиді взяли також заступник голови РДА Богдан Болюк, Шепарівцівський сільський голова Іван Терпелюк.



Насамкінець, голова товариства "Поступ" Ярослав Полатайчук подякував громаді.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі