друкувати


Як запобігти отруєнням

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-15 01:00:13

З початку року в районі відмічається ріст шлунково-кишкових інфекційних захворювань. Переважна більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів. Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готують "із запасом", що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.

Ось декілька основних рекомендацій:
Не купувати продуктів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел.
Не допускати споживання продуктів з простроченим терміном зберігання.
Не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі слід мати запас питної води.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
При купівлі харчового продукту вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
Не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються.
На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати дві години.
При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре помити питною водою, для дітей — обдати окропом.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом, піском.

Автор: Ігор ВОЙТОВИЧ, санітарний лікар відділення гігієни харчування СЕС, "Вільний голос"
Обговорити на форумі