друкувати


Трохи про мораль та виховання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-12 10:46:37

Ще грецькі філософи, від яких почалась європейська цивілізація, переконували, що на світі найцінніше — це надбані людством моральні цінності, а саме: повага, ввічливість, доброта, порядність.

Часи, безумовно, змінювались, але основні потреби людей залишились такими ж, як і колись. У всі часи люди потребували тепла, любові, взаємної ввічливості та порядності. Не було тоді технічного прогресу, ніхто не знав, що таке космос, атом, зброя масового знищення, але високі людські моральні якості люди цінували і берегли. Наприклад, заради честі люди свідомо йшли на смерть.

Коли більшовики прийшли до влади, все обернулось навпаки. Духовність, яка дуже важливу роль відігравала у вихованні всього людства, була знищена повністю. Уроки релігії, які проводилися у школах, давали свої вагомі плоди. Діти боялись гріха, намагалися дотримуватися заповідей Божих, правда, головну роль у цьому вихованні відігравали батьки.

У Західній Україні, яка була під окупацією Австро-Угорщини, а потім — Польщі, виховання було на належному рівні. Взяти хоч би такий приклад. Коли війт заходив у читальню, де хлопці проводили забаву, музика втихала — на знак поваги до першої особи села.

Що ж нам залишилося у спадок на початок 21-го століття? Я би сказав, що дуже мало, майже нічого. Часто доводиться бути свідками аморальної поведінки молодих людей. Так, у свята, а іноді і в будні, біля нашої крамниці збираються любителі спиртного. Тоді можна почути нецензурні слова, не зважаючи на те, що попри них проходять люди різного віку і діти. І жодної сварки нема, а просто цей триповерховий мат міцно увійшов в їхній лексикон.

Я завітав до нашої школи на перший дзвоник. Біля школи стояли автомобілі, якими батьки привезли своїх дітей. Знову почув не тільки я, але й діти та перехожі набір слів із матами вперемішку. Можна наводити безліч прикладів антиморальної поведінки не тільки молоді, а й людей середнього віку. На зауваження, як мінімум, почуєш образу.

Як же повернути виховний процес у правильне русло? Думаю, на це запитання повинні дати відповідь державні органи та батьки, які в усі часи несуть відповідальність за виховання своїх нащадків.

Автор: Ярослав ЖУПНИК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі