друкувати


Ліків достатньо, були б гроші

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-12 10:31:01

Фармацевтична продукція, як і будь-яка інша, давно стала товаром. Щороку розширюється мережа приватних аптек, дефіциту ліків нині нема, є тільки дефіцит грошей у людей, — як дотепно висловлюється завідувач центральної районної аптеки №31 Ігор Семенюк (на фото).

Згадана аптека — єдина в Коломиї не є приватною (окрім аптеки ЦРЛ). Вона належить до комунального відомства і працює на госпрозрахунку. Тільки тут відпускають ліки пільговикам — пенсіонерам, інвалідам, дітям до трьох років з десятивідсотковою знижкою. До структури ЦРА входять іще аптеки в Отинії, Ковалівці, Печеніжині і чотири аптечні пункти: у вузловій та дитячій лікарнях, у Великому Ключеві та Лісному Хлібичині. Крім того, укладаються угоди з ФАПами про постачання для них лікарських засобів. А ще центральна райаптека — єдина в районі, що виготовляє ліки за рецептами лікарів.

За словами завідувача, з лікарями налагоджено добру співпрацю, хоча трапляються непорозуміння. Буває, лікарі видають хворому рецепти, неадекватні станові його здоров’я. Це засвідчують лікарі-консультанти при аптеці. В такому випадку в аптеці ставлять печатку, що рецепт недійсний і повертають його лікарю, котрий рецепт виписав.

Виконує аптека також соціальні замовлення на реалізацію вакцин, транквілізаторів.

Щодо виробників фармацевтичної продукції, то найбільше аптека закуповує вітчизняних препаратів. Очевидно, є й імпортні, щоправда, вони дорожчі і не кожному клієнтові по кишені. За останні роки Україна налагодила виробництво багатьох препаратів, котрі раніше імпортувалися з-за кордону. Скажімо, та ж но-шпа.

Усі ліки проходять суворий контроль якості. Для цього є уповноважена особа. Неякісної аптечної продукції (на відміну від харчової) просто не буває. Адже на кону стоїть здоров’я людини і саме її життя.

Джерело: Андрій МАЛАЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі