друкувати


Гуртожиток: як уникнути конфлікту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-10 12:39:10

Сповна можна пізнати студентське життя лише тоді, коли живеш у гуртожитку. Це добра школа виживання, випробування на комунікабельність та іще багатьох інших рис характеру. Сподіваємось, зібрані нами поради стануть вам у нагоді.

Психологи радять, що найкраще поселятися в одну кімнату з людиною, яку добре знаєте. Якщо вашим сусідом стала незнайома людина, то чудовий спосіб пізнати одне одного — поїхати разом кудись на екскурсію, у турпохід чи просто провести вихідний. Є люди — "господарі" за характером, є такі, яким комфортніше у ролі помічника. Найкраще, коли разом селяться "господар" і "помічник". Двом представникам одного типу мешкати разом складно. Наприклад, обоє хочуть головувати. У такому разі, кожному з них потрібно завжди пам’ятати про особливості свого характеру і намагатися йти на поступки.

Побут часто може стати причиною конфліктів. Якщо поселились однолітки — сваритимуться між собою, якщо доселились до старших — можливі скарги на "дідівщину".

Побутові сварки — негідна справа. Перш ніж входити в конфлікти щодо не там покладеного баняка, подумайте, чи варта гра свічок. М’яко скажіть, виправте сусіда. Адекватна людина і відреагує адекватно. Водночас і самі прислухайтеся до думки сусіда, навіть коли на душі "кішки зашкребли".

Якщо ви першокурсник і поселилися до старших, не сприймайте кожне зауваження як вияв "дідівщини". Люди так звикли, зрештою, вони тут довше, може, варто дослухатися до їхніх порад. Водночас, шановні "діди", перш ніж обурюватися, що та "дурна дитина" зранку збирається на першу пару, а вам хочеться спати, чи світло довго світить... Згадайте себе молодшими. Ви ж також когось нервували чи заважали. Навіщо повторювати поганий досвід? Ви ж старші й розумніші.

Коли бачите, що атмосфера в кімнаті небезпечно наелектризована, не залишайте все так, не чекайте, що, може, все розсмокчеться — бо не розсмокчеться. Хай кожен скаже, чим задоволений, а чим — ні. І досягніть консенсусу.

Якщо вже дійшло до сварки, намагайтеся себе хоч якось контролювати. Бачите, що зриваєтеся — втечіть кудись, хоча б на трохи змініть атмосферу. Якщо хочете виговоритися, то лише найближчій людині, яка, точно знаєте, не здасть, не підлиє олії у вогонь. Не лийте бруд на сусіда. Особливо не "розводьтеся" про сварку перед вашими спільними друзями та знайомими. По-перше, ви поставите їх у незручне становище, по-друге, коли все розсмокчеться, вам самим буде перед ними дуже незручно. Не робіть колективної сварки. Не залучайте до того родичів. Немає нічого гіршого, ніж образи, помножені на кількість учасників "дійства". Це може призвести до образ, які потім буде складно пробачити. Замість того, щоб "наганяти" на сусіда, ліпше подумайте, що ви самі у цьому разі зробили неправильно.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі