друкувати


Кишкові інфекції та їх профілактика

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-08 03:52:18

Поширення таких інфекційних захворювань, як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, хвороба Боткіна, лептоспіроз, холера й інших, пов’язане з нехтуванням відомих правил: миття рук перед їдою, неспоживання сирої води (особливо з невідомих джерел постачання), немитих овочів та фруктів. Поширенню цієї групи інфекційних недуг сприяють також комахи, зокрема мухи. Важливо зберігати продукти харчування, особливо ті, що швидко псуються (м’ясні, кондитерські і т. д.), відповідно до вимог (температурний режим, товарне сусідство), а сміття і харчові відходи не мають бути доступними для мух та бродячих тварин.

Особливо актуальне це питання тепер, коли вода в більшості криниць приватного сектору району й міста внаслідок їх підтоплення не підлягає використанню. Єдиний вихід із ситуації – чистка криниць, відтак їх дезінфекція. А найпростіше використовувати тільки добре прокип’ячену воду, навіть для миття рук, посуду, овочів, купання чи інших потреб. Тепер, за результатами досліджень рай СЕС, потрібно кип’ятити і воду із центральних та локальних водопроводів міста й району.

Керівники підприємств, установ, особливо організованих дитячих, передусім мають потурбуватися про забезпечення доброякісним і безпечним водопостачанням.

Наголошуємо, що великій небезпеці піддають гостей організатори заходів (весілля, проводів, похоронів), де страви готують із недоброякісної сировини, з порушенням технології, умов зберігання, а також залучають до приготування чи обслуговування осіб – носіїв інфекції. Кілька років тому в Підгайчиках за декілька годин госпіталізували близько сотні осіб. За завдання шкоди здоров’ю гостей організаторів можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Отож дотримуйтесь елементарних правил особистої і колективної гігієни, утримуйте в чистоті житло, території садиб та місця громадського перебування, споживайте й використовуйте для потреб воду, безпечну в епідвідношенні, а також мийте руки перед споживанням їжі. Загальновідомо, що запобігти недузі простіше, ніж лікувати її.

Автор: Дмитро АНДРУШКО, завідувач епідвідділу рай СЕС, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі