друкувати


У монастирі на Маковея

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-21 10:05:16

1020-ту річницю хрещення Руси-України урочисто відзначено в Угорницькому монастирі.

На Преображенській горі зібралося вище духовенство автокефальної церкви, в їх числі митрополит Вінницький і Хмельницький Роман, митрополит Галицький Андрій, священики парафій Галичини. Відслужено святочну літургію.

А що вже люду зібралося — того й не полічити. На простогоні розташувалися намети паломників. Не зважаючи на немилосердну спеку, прочани глибоко до душі сприймали виступи і звернення владик.

Митрополит Роман здійснив екскурс в історію становлення православної церкви в Україні, тяжкі роки випробування на міцність у добу радянського богоборства.

Митрополит Галицький Андрій згадав селянське повстання у 18 столітті, відоме, як Коліївщина. За переказами, саме у цей день, на Маковея, гайдамаки святили ножі. Заодно владика висловив подяку меценатам і подвижникам, котрі спричинилися до відбудови монастиря. Адже майже двісті років на місці святої обителі стояла пустка, а ще донедавна тут росла пшениця. Підприємця і співака Богдана Сташківа митрополит нагородив орденом Андрія Первозванного за допомогу монастиреві.

Опісля урочистої відправи душпастирі разом з народом відправилися освячувати воду, котра б’є з джерела.

На фото: святочна літургія; довга черга до цілющої води.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі