друкувати


Готуємось до школи. Навчаємо, граючись

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-20 09:35:16

Дитині, яка приходить у школу, вміючи читати і писати, вчитися стає нецікаво. Коли батьки вчать читати по складах, а вчитель — в інший спосіб, їй стає важко. Тому краще, щоб тато і мама перед школою думали про загальний розвиток малюка.

Чимало батьків, діти яких підуть у перший клас, намагаються, щоб вони виглядали не гірше за інших, а тому посилено готують їх до школи. Головне завдання батьків — позитивно налаштувати своє чадо на навчання. Діти мають бути фізично готовими до школи, все інше — завдання вчителя.

Якщо вже вирішили займатися зі своїм чадом, то краще, щоб це було у вигляді гри. Варто купувати кубики, пазли та дрібні конструктори. Такі забавки розвивають не лише логіку, а й дрібну моторику рук. Учням, які "майструють" та "будують", легше буде тримати ручку в руках.

Доволі ефективний метод учити читати дітей не по складах, а від тексту до букви. Дітям спершу показують підписані картинки, вони читають по малюнках, потім запам’ятовують, як пишуться слова. З часом знайомі слова діти знаходять у віршиках, і вже вміють їх читати. Шестирічним учням нелегко запам’ятати всі літери алфавіту. Для них звук, буква — щось абстрактне. Вміння читати, розуміння прочитаного і усвідомлення ролі букви в цьому процесі приходить пізніше.

У дитини до шести років має бути безтурботне дитинство. Щоб вона нормально розвивалася, батьки повинні спілкуватися з нею, відповідати на всі запитання, які її цікавлять, щовечора перед сном читати казочки. Якщо у ранньому віці малюка змушувати писати або читати, в нього може з’явитися відраза до навчання. Є випадки, коли батьки лякають дітей школою. Не потрібно цього робити.

Якщо дитина тягнеться до книжки і хоче вчитися, відмовляти їй у цьому не варто. Бажано, щоб перед школою майбутній школярик звик до певного режиму — швидше лягав спати, раніше вставав, інакше щоденне вставання у вересні о 7.00 може закінчитися плачами або істерикою, — радять психологи.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі