друкувати


Ними пишається Струпків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-11 11:07:48

Видатні діячі науки і культури завжди є окрасою і гордістю кожної нації. Вихідці з села Струпків теж роблять вагомий внесок у розвиток науки, збереження і збагачення духовної спадщини рідного краю.

20 січня 1915 року в родині Максима Вінтоняка народився син Олекса. За першої московсько-комуністичної окупації вчителював у рідному селі, за німецької окупації був ув’язнений гестапо, перебув концтабори. Опісля війни викладав в Українськім Вільнім університеті в Мюнхені.

Велика заслуга Олекси Вінтоняка, що він заснував видавництво "Дніпрова хвиля" в Мюнхені, яке упродовж 1953—1980 років видало 65 книжок українською мовою, зокрема, наукову й художню літературу. О.Вінтоняк — автор низки статей на історичну тематику в українській періодиці. Один із спонсорів видання "Енциклопедії Коломищини" за редагуванням Миколи Савчука та Миколи Васильчука. Мешкає в Мюнхені. Його дружина Галина Грищенко — відома українська закордонна письменниця.

У галузі математичних наук плідно працює виходець з нашого села Володимир Чабанюк. У 1987 році закінчив аспірантуру Львівського університету за спеціальністю "Фізика твердого тіла" і захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата фізико-математичних наук. З 1989 року працює викладачем у Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника, отримав вчене звання доцента. У 2000-му призначений на посаду начальника навчальної частини Прикарпатського університету. Є автором понад 70 наукових і навчальних робіт з фізики.

Поетичний талант наших земляків презентує збіркою поезій "Струни моєї душі" Ольга Возняк. Нелегка судилася їй життєва дорога. Зовсім юною довелося їй працювати в сибірському місті Томськ, відчула й невимовний біль розлуки з рідною землею на заробітках в Італії. Усі душевні переживання вилила вона у своїй збірочці, яка є особливою тому, що "виходить за сороковим перевалом, коли глибшають думки, гострішають суперечності, частішими стають радощі…"

Серед наших земляків варто згадати і вчительку математики Струпківської школи, відмінника народної освіти України Марію Нагорняк. Серед її учнів: Володимир Чабанюк (викладач Прикарпатського університету), Ольга Возняк (місцева поетеса), Микола Данилюк (аспірант Київського національного університету) та багато інших, хто досягнув і ще досягне висот у науково-культурному розвитку нашого краю.

Автор: Аліна ЖИБАК, студентка Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, "Вільний голос"
Обговорити на форумі