друкувати


Указом Президента України В.Ющенка встановлено нове державне свято

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-08 09:42:20

Указом Президента України В.Ющенка встановлено нове державне свято — День Хрещення Київської Руси-України, який відзначатимуть щорічно 28 липня.

Свято встановлене, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості.

У Коростені на Житомирщині встановлено пам’ятник св. рівноапостольній княгині Ользі. Княгиня зображена з лілією у лівій руці — символом царського благородства і чистоти. Сучасні жителі з розумінням поставилися до того, що саме їхнє місто, за переказами, спалила дружина князя Ігоря, в помсту за вбитого древлянами чоловіка. В цьому ж місті недавно зведено Свято-Ольгинську церкву, чим увіковічнено ім’я першої християнки в Київській Русі.

Соцопитування, проведене "Українським демократичним колом" та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс", вималювало таку картинку щодо приналежності до тієї чи іншої гілки православ’я: 30,1% — Київський патріархат; 26% — визнають себе "нерелігійними"; 20,4% — Московський патріархат; 7,8% — УГКЦ; 1,5% — УАПЦ; близько 1% — протестанти. Майже третина опитаних висловилися за те, аби церква була єдиною національною, підпорядкованою власному, Київському патріархату.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі