друкувати


Про святу Олену зі Струпкова

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-07 09:55:39

Пам’ятною для Струпкова була подія зі "святою Оленою". На початку 1918 року рознеслась звістка у навколишніх селах, що Олені зі Струпкова з’явилася Божа Мати.

Олена (на знімку — перша зліва) була проста сільська дівчина, не вміла ні читати, ні писати, але відзначалася чесним і побожним життям.

Якось вона пасла коня на полі, недалеко від своєї хатини, і їй з’явилася Божа Мати. Богородиця сказала Олені, що війна невдовзі закінчиться, але ще багато крові проллється. Щасливі будуть ті, що моляться, дають милостиню, допомагають убогим. Мати Божа буде ще раз говорити з Оленою на Успіння і, як оповідала Олена, наказувала очікувати її в тому самому місці.

Про цю розмову з Матір’ю Божою Олена розповіла своїм найближчим подругам, а вони рознесли звістку по всіх усюдах.

Тисячі людей приходили щодня до убогої хатини Олени, щоб побачити її, почути з її уст пророчі слова. Вона частіше перебувала в хаті на молитві й пості і не кожного дня показувалася своїм прочанам. Народ, хоч не бачив Олени і не чув її пророчих слів, складав пожертви і задовольнявся тим, що мав можливість бувати там, де ходила Олена босою ногою.

До Успення Пресвятої Богородиці Олена і її оточення — 12 дівиць — дуже старанно готувалися, молились, постили, співали релігійні пісні. На полі свого батька Ілька, в тому місці, де появилась Богородиця, було викопано широкий рів, щоб в ньому могли лежати дівиці — по шість з одного і з другого боку, а посередині місце Олена для себе призначила. З одного боку рова закопані три дерев’яні хрести й збудовано каплицю з дерева. Рів встелено веретеми з грубого полотна. Три дні перед Успенням Олена і її дівиці-покутниці лежали вдень і вночі у рові лицем до неба, постили і молились та чекали на прихід Божої Матері. Але Богородиці не побачили ані Олена, ані її дівиці, і голосу її не почули.

По Успенню Олена з дівицями лежали ще кілька днів у рові, але безуспішно. Після цього вони розійшлись, а Олена щодня приходила на те місце і довго молилась.

Минуло багато років. На тому місці, де з’явилась Олені Матір Божа, збудовано нову капличку, в ній відбуваються богослужіння, а "свята Олена" стала сільською легендою.

Автор: Аліна Жибак, студентка Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, "Вільний голос"
Обговорити на форумі