друкувати


Істина, без якої немає успіху

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-05 09:03:45

Незвична назва цієї публікації, але всі розуміють, що істина завжди залишається істиною. Яку ж істину має на увазі мій співрозмовник – заслужений працівник культури України Богдан Клапчук, директор Коломийської філії Київського державного коледжу естрадного та циркового мистецтв (на знімку). І чи всі цю істину розуміють?

А істина проста. Без політиканства і без брехні, через призму сумлінної праці збудувати навчальний заклад – єдиний у західному регіоні України.

Більше чверті віку Богдан Клапчук віддав культурно-освітній роботі не тільки на коломийській землі, але й за її межами. Дбаючи про розвиток духовності й моралі, сповідуючи принципи чесності й доброзичливості, намагається примножити мистецько-префесійний рівень не тільки коломийських дітей, але й молоді інших областей України.

– У нас навчаються діти із Запорізької, Одеської, Хмельницької, Чернівецької, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської областей, а також із Росії, – розповідає Богдан Степанович. – Кожний юнак чи дівчина, навчаючись у нашому закладі, робить свій внесок у розвиток і збагачення культурно-мистецького рівня Коломийщини. У цьому неодноразово переконувались мешканці міста й району на різних святкових масових заходах. Крім цього, студенти зі сходу України переконуються, що Коломия зокрема і Західна Україна загалом – дуже гостинний край. А це служить кращому порозумінню людей.

За час існування навчального закладу відбулось чотири випуски. Спеціалісти знайшли себе на професійній сцені, у мистецьких колективах, у закладах освіти й культури, успішно трудяться. Приємно, коли випускники, зайшовши до навчального закладу, повідомляють, що лишень повернулись із гастролей у Сирії чи Лівані, Одесі чи Харкові. І тепер, у літній період, частина студентів працюють у різних областях України.

Коледж естрадно-циркового мистецтва працює в умовах фінансового госпрозрахунку (платне навчання). Є можливість розширення мистецьких зв’язків з Польщею та Словаччиною в напрямі навчання їхніх студентів. Проте, матеріальна база не дозволяє такі зв’язки поглиблювати, адже відсутні гуртожиток, бібліотека, їдальня, спортзал. Щоб досягти успішного вирішення низки проблем, і дирекція, і педагогічний колектив докладають всіх зусиль.

Якщо думати про перспективу навчального закладу, то, враховуючи те, що в Києві створено Академію естрадного та циркового мистецтв, чому б не могло мати її філію мистецьке місто Коломия? Богдан Клапчук має намір за такі ідеї боротись, бо не звик сидіти, склавши руки. Останні домовленості з міською владою дають йому підстави сподіватись на підтримку і розуміння щодо успішної організації навчально-виховного процесу та зміцнення матеріальної бази коледжу.

Істина тут одна – якщо ми хочемо красивої і багатої держави, то мусимо всі дбати про духовність, мораль, освітній рівень підростаючого покоління, як складової інтелектуально сильної нації. У розумінні Богдана Клапчука це та істина, без якої не буде успіху…

Автор: Василина КОЖУШНА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі