друкувати


Подарунок до ювілею

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-04 03:24:15

Будівництво нової інфекційної лікарні розпочалося у жовтні минулого року. Одного погідного дня наша журналістська фотокамера зазнімкувала для історії, як закладався фундамент під майбутню будівлю. А наразі тут уже вимурувано другий поверх. Нагадаємо, що це буде сучасна будівля з новітнім обладнанням. Одно- двомісні палати-бокси матимуть окремий вхід-вихід, санвузол, що забезпечить хворим комфортні умови перебування й убезпечить від поширення інфекції. Нова лікарня матиме сучасні очисні споруди, автономні трансформаторну підстанцію, модульну котельню.

Як розповідає головний лікар Володимир Кифорук, – а саме завдяки його багаторічній наполегливості як керівника, депутата обласної ради, проект отримав фінансове забезпечення з держбюджету; торік освоєно перший транш, 780 тисяч гривень, цьогоріч перші гроші, 120 тисяч, надійшли лише в червні. Але роботи не припинилися завдяки розумінню з боку місцевих підприємців, які підсобляли будівельними матеріалами "на хрестик", і самих будівельників. Тендер на будівництво виграла коломийська фірма "Коломияпромбуд", яку очолює Олексій Янко.

Загалом на цей рік передбачено коштів півтора мільйона гривень з держбюджету; 150 тисяч – з обласного. Є надія, що цьогоріч вдасться накрити будівлю єврочерепицею, а з наступного – перейти до внутрішніх робіт. Лікарню планується здати у 2010 році, коли інфекційна святкуватиме свій 70-літній ювілей.

Щоб устигнути впоратися із запланованим, потрібне не тільки безперебійне фінансування, самих коштів знадобиться теж більше. Адже якщо на початку робіт кошторисна вартість об’єкта становила 9 мільйонів 300 тисяч гривень, то з урахуванням інфляції ця сума збільшиться приблизно на мільйон, а то й більше. Ось чому головний лікар так сподівається на підтримку обласної ради. Та й та обставина, що посаду заступника Міністра охорони здоров’я обіймає його попередник Зіновій Митник, якому небайдужа доля будівництва лікарні, теж вселяє неабиякий оптимізм.

Принагідно цікавлюся у головного лікаря, яка ситуація з інфекційними захворюваннями на Коломийщині. За словами пана Кифорука, спалахів тих чи інших недуг наразі, слава Богу, нема. Знизився рівень захворювання на лептоспіроз, менінгококову інфекцію, ботулізм. Однак в області є поодинокі випадки захворювання на дифтерію. Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що минуло десять років від останнього епідеміологічного спалаху, коли була проведена масова вакцинація населення. Імунітет від цього захворювання триває 6-8 років, отож так важливе повторне щеплення.

Але, як зауважує головний лікар, люди, налякані наслідками вакцинації від кору і багряниці, здебільшого стали відмовлятись від щеплень взагалі. Але це неправильно і дуже небезпечно. Тому що це зовсім інші вакцини, і це єдино реальний шанс знизити ризик від таких важких захворювань, як правець, туберкульоз та ін.

Насамкінець нашої розмови Володимир Кифорук просив через газету звернутися до всіх мешканців Коломийщини з проханням не легковажити своїм здоров’ям, не займатися самолікуванням удома і вчасно звертатися по допомогу до лікарів, щоб убезпечитися від наслідків хвороби. Інфекційна лікарня належно забезпечена медикаментами і продуктами харчування.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі