друкувати


Інспекція контролює використання земель

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-04 03:19:15

Ще в 2002 році постановою Кабінету Міністрів України №1958 створено Державну інспекцію з контролю за використанням і охороною земель (Держземіспекція) – урядовий орган державного управління, який підпорядковується і діє у складі Держкомзему. В нашій області діє територіальний структурний підрозділ Держземіспекції – управління з контролю за використанням та охороною земель в Івано-Франківській області. Основними завданнями, які покладаються на спеціалістів Держземінспекції, є участь в реалізації державної політики у сфері державних відносин, організація та здійснення державного контролю за використанням і охороною земель, а також узагальнення практики застосування земельного законодавства та розроблення пропозицій щодо його вдосконалення. Держземінспекція керується Конституцією України, Земельним кодексом та іншими законами України, Актами Президента України і Кабінету Міністрів України та наказами Держкомзему. Держземінспекція та державні інспектори з контролю за використанням і охороною земель мають права, передбачені Законом України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" та іншими законами.

Державний контроль за використанням та охороною земель здійснюється шляхом проведення перевірок, розгляду звернень юридичних і фізичних осіб, документації землеустрою, пов’язаної з використанням та охороною земель тощо. При цьому держава одночасно передбачає відповідальність за невиконання або неналежне виконання обов’язків державними інспекторами та гарантує захист честі, гідності, здоров’я, життя, майна посадових осіб і членів їх сімей від злочинних посягань та інших протиправних дій.

У процесі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель на території Івано-Франківської області спеціалістами управління тільки за I квартал ц.р. проведено 269 перевірок, виявлено 154 порушення вимог чинного земельного законодавства на загальній площі 13748,1 га, винесено 115 приписів щодо усунення порушень, складено 93 протоколи, у яких винесено 69 постанов на загальну суму 10948 грн., стягнуто 18 штрафів на загальну суму 3978 грн., направлено 112 клопотань в органи виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо усунення порушень. 92 матеріали перевірок направлено в органи прокуратури.

Автор: Юрій НАСАДА, держінспектор з контролю за використанням та охороною земель в Івано-Франківській області, "Вільний голос"
Обговорити на форумі