друкувати


Вода досягала вікон і дахів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-01 04:49:53

Кілька днів безперервних дощів спричинили повінь, якої не пам’ятають навіть старожили. Річки повиходили з берегів на заплаву, а просякнена небесною водою земля вже більше не приймала вологи. Невдовзі брудні потоки води потекли селами, добралися на обійстя. Найскладніша ситуація склалася в ніч проти п’ятниці, тоді вода досягла найвищого рівня й просто на очах заливала людські оселі, затоплювала господарські будівлі. Почалася паніка, людям не ставало часу й можливостей рятувати майно. Адже необхідно було вберегти найдорожче — власне життя і життя рідних.

Коломийщина чи не найбільше постраждала з усіх регіонів Західної України. Триває підрахунок збитків, за попередніми даними, їхня сума вже сягнула 85 млн. грн. Найбільше постраждали села запрутської зони. Через зруйнований міст у Печеніжині виникли проблеми з добиранням людей з сіл Марківка, Молодятин, Слобода до Коломиї, а також з доставкою пошти. Евакуйовано дітей з табору “Прикарпатські зорі” в Слободі. Без газу залишилося 36 сіл. Десятки сіл були від’єднані від електроенергії, зокрема, підстанції у Тростянці й Залучі ще й досі у воді, без електрики залишаються хутірці, прилеглі до Сідлища. Знеструмлено 13 підстанцій у Рунґурах і 8 — у Слободі. В кількох селах не працює телефонний зв’язок, оскільки пошкоджено АТС. Зруйновано мости, в зв’язку з чим нема транспортного сполучення з різними напрямками.

Пошкоджено 25 тис. га с.-г. угідь, втрачено урожай в агроформуваннях і приватному секторі Коломийщини, що становить третину від усіх посівних площ. Унаслідок замокання, зокрема, озима пшениця подекуди почала проростати.

Б’є на сполох і санепідемстанція, адже в підтоплених населених пунктах склалася критична ситуація з питтєвою водою.

Журналісти “Вільного голосу” в п’ятницю, суботу, неділю побували в затоплених населених пунктах району. Вже опинившись на мості через Прут і побачивши його несамовиту течію та просто-таки небаченої ширини бурхливе плесо, не важко було здогадатися про масштаби стихії. Перетнувши міст, ми повернули у першу вуличку ліворуч. Перше, що впало у вічі: посеред дороги стояв, весь у намулі, добротний диван, різний домашній реманент і кілька схвильованих людей. Як з’ясували, це власники кількох дач, побудованих на березі Пруту. Вони й розповіли, що повінь забрала з п’ятнадцять метрів берега й зруйнувала їхні будиночки. Люди похапцем виносили, що ще можна було врятувати: посуд, консервації, хатній дріб’язок, знімали телеантену. А тим часом Прут забрав задню стіну й уже зазіхав на цілу нову двоповерхову хатину.

Сумно виглядали помешкання вздовж центральної вулиці Української в Нижньому Вербіжі. Усюди стояла вода, а брудна лінія попід вікнами будинків вказувала на те, що рівень води уночі тут був значно вищий. Ми зупинились на дорозі біля ями, яку вимило потужним водним потоком. Розговорилися з людьми, які й підтвердили, що найвище вода піднялася вночі й посунула на хати лавиною. А 79-річний Роман Семенюк розповів, що такої повені на своєму віку не пам’ятає. Попід вікна старенької дідусевої хатини плавала вода, він казав, що зачинені в хліві кури і качки вже, мабуть, потопилися. Але, не зважаючи на біду, Роман Ількович не тільки зберігав спокій, а знаходив сили піджартовувати з сусідами й читати з пам’яті патріотичні вірші! По сусідству з Семенюком живе бабуся, до якої, щоб з’ясувати, чи вона жива, добиралися рятувальники на човні. Однак, бабця, як стверджували сусіди, не залишила своєї хатини й перечікувала повінь на стриху.

Центральну дорогу тим часом у багатьох місцях заливав потік, води переливалися з правого боку (якщо їхати на Косів) на лівий, а там, де вода спала, було видно замулені городи й виляглі посіви на них.

У бік Печеніжина по обидва боки дороги лежала вода й важкі свинцеві небеса продовжували плакати дощами. Раптом на асфальтоване полотно, ледве не під колеса нашої автівки, вискочив… заєць! Мабуть, бідака, шукав сухого місця. Сполохане звірятко знову кинулося навтьоки. У Печеніжині так і не вдалося доїхати до центру села, оскільки на заваді став зруйнований міст. Місцеві люди стверджували що в його підпору посеред ночі вдарилася верба, яку несла річка, це й спричинило руйнування. На мості вжито заходів безпеки, організовано пішохідний перехід.

У неділю до Івано-Франківська прибули Президент України Віктор Ющенко й Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вони пообіцяли державну підтримку областям, що постраждали від стихії. Орієнтовна сума завданих області збитків більш як півтора мільярда гривень. Юлія Тимошенко пропонує відкликати з відпусток народних депутатів, щоб вони в парламенті проголосували за виділення необхідних коштів з бюджету.

За попередніми даними, стихія в західних регіонах забрала тринадцять людських життів, з-поміж них є діти. Тисячі жителів довелося евакуювати із затоплених місць. Загалом підтоплено десятки тисяч населених пунктів.

Cитуацію прокоментував заступник голови районної ради Михайло Туринський. Він, зокрема, зазначив, що всі ці дні на території району працювала комісія з надзвичайних ситуацій, до якої входять не лише перші керівники району, але й керівники відповідних служб, які забезпечують газо- й електропостачання. Коломийщину визнано зоною стихійного лиха, попередні збитки сягнули майже 90 млн. грн. без урахування пошкоджених мостів, доріг, комунікацій. У найбільш постраждалі села організовано доставку хліба й питної води. Михайло Васильович також запевнив, що місцева влада докладе всіх зусиль, щоб допомогти людям подолати наслідки стихії. Людей не залишать наодинці з проблемами; самим же потерпілим варто не впадати у відчай, а брати на себе ту частину робіт, які можна виконати самотужки.

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК, Оксана КРОХМАЛЮК "Вільний голос"
Обговорити на форумі