друкувати


Про встановлення збору за паркування автотранспорту в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-29 12:46:39

З метою зменшення напливу автотранспорту в центральній частині міста та впорядкування паркування автомашин у відведених та спеціально обладнаних місцях КП "Коломийська муніципальна дружина", керуючись Законом "Про місцеве самоврядування в Україні" та рішенням Коломийської міської ради від 18.06.2008 №1240-29/2008 "Про Правила паркування та стоянки транспортних засобів у місті Коломиї", міська рада вирішила:

1. Встановити для СПД юридичних і фізичних осіб, які здійснюють разовий в’їзд автотранспортом у середмістя для завезення товару від 10 до 17.30 год. (пл.Відродження, Чорновола) тариф за 1 годину паркування:
- для легкового автомобіля 3 грн. (в тому числі збір за паркування 0,51 коп.);
- малотонажних та мікроавтобусів – 5 грн. (в тому числі збір за паркування 0,51 коп.).

1.1. Ввести місячний абонементний талон для СПД юридичних та фізичних осіб, які здійснюють свою діяльність в середмісті 100 грн. (в тому числі збір за паркування 30 грн.) з однієї машини.

2. Звільнити від сплати терміном до 1 години ветеранів війни (учасників бойових дій, учасників війни), реабілітованих громадян, інвалідів усіх груп, а також потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої категорії. Паркування після 1 години – на загальних підставах.

3. Збір за паркування вводиться в дію з 15 вересня 2008 року.

4. Рішення опублікувати в газеті "Коломийський вісник" та розмістити на веб-сайті міської ради.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови В.Тарновецького та постійну комісію з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.


Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради "Про встановлення тарифів за парковку автотранспорту в центральній частині міста Коломиї КП "Коломийська муніципальна дружина"

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" від 11.09.03 р. № 1160-IV та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 11.03.04 р. № 308, визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради "Про встановлення збору за паркування автотранспорту в центральній частині міста Коломиї КП "Коломийська муніципальна дружина" як регуляторного акта.

1. Опис проблеми. 18 червня 2008 р. Коломийська міська рада прийняла рішення "Про правила паркування та стоянки транспортних засобів у місті Коломиї", підставою були закони "Про систему оподаткування", "Про місцеве самоврядування в Україні", декрет Кабінету міністрів "Про місцеві податки і збори".

Проблема, яку планується розв’язати за допомогою введення в дію цього рішення, полягає в тому, що попередні чинні рішення Коломийської міської ради не забезпечують належний контроль за дотриманням Правил паркування в міста Коломиї суб’єктами підприємницької діяльності. Даним нормативно-правовим актом передбачено порядок стягнення плати за паркування автотранспорту з потенційних платників в центральній частині міста. Регуляторний акт виконує функції економічного важеля з врегулювання паркування транспорту в умовах перенасичення середмістя великою кількістю автомобілів та приводить всі суб’єкти підприємницької діяльності в рівні умови.

2. Визначення мети регулювання. Забезпечення ефективного використання місць паркування в Коломиї;
приведення нормативно-правової бази у відповідність до чинного законодавства України;
урегулювання правових відносин між органами місцевого самоврядування та фізичними і юридичними особами незалежно від форм власності, які виникають під час паркування транспорту в середмісті (пл.Відродження. Чорновола).

3. Обґрунтування, чому проблема не може бути розв’язана за допомогою чинних актів. Існуючі нормативно-правові акти щодо порядку організації та функціонування місць для платного паркування транспортних засобів на території міста Коломиї не забезпечують в повному обсязі додержання вимог чинного законодавства України. З метою впровадження єдиної політики з питань регулювання, організації і контролю за паркуванням автотранспорту в середмісті Коломиї було розроблено це рішення.

4. Очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта. Прийняття зазначеного проекту рішення дозволить удосконалити безпеку дорожнього руху та дисципліну водіїв, підвищити культуру паркування, навести порядок розміщення транспортних засобів на вулично-дорожній мережі Коломиї.

5. Мета регулювання. Встановлення єдиних правил паркування в середмісті (пл.Відродження, Чорновола) для суб’єктів підприємницької діяльності. Переваги цього регуляторного акта полягають у тому, що він допоможе врегулювати порядок організації та функціонування зон паркування автотранспортних засобів, правові відносини між уповноваженими органами місцевого самоврядування та водіями; контроль та відповідальністю учасників паркувального процесу.

6. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначеної мети. Аргументування переваг обраного способу.

Альтернативні рішення: залишити все без змін, тобто відмова від регулювання; прийняття рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради "Про встановлення збору за паркування автотранспорту в центральній частині міста Коломиї КП"Коломийська муніципальна дружина" як регуляторного акта.

Якщо уважно розглянути вищезазначені альтернативні рішення проблеми, перевагу слід віддати останньому. У разі прийняття запропонованого рішення, проблема може бути розв’язана у мінімальні терміни та з меншою кількістю витрат як для суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють її в цій частині міста, так і для органів місцевого самоврядування.

Чинний порядок, який встановлено на сьогодні, не прийнятний як такий, що не забезпечує достатній контроль з боку органів місцевої влади і спричиняє порушення дисципліни паркування суб’єктів підприємницької діяльності та населення міста.

7. Обґрунтування можливості досягнення мети у разі прийняття запропонованого регуляторного акта. У разі прийняття запропонованого регуляторного акта можливість досягнення мети передбачає додержання водіями дисципліни сплати збору та культури паркування.

У разі якісної інформативно-роз’яснювальної роботи з боку органів місцевого самоврядування, негативний вплив від введення в дію запропонованого регуляторного акта не передбачається.

8. Очікувані результати. Забезпечення належного благоустрою, в тому числі благоустрою автомобільних доріг, збільшення пропускної спроможності проїзних частин вулиць міста; підвищення безпеки дорожнього руху та дисципліни водіїв; впорядкування паркування транспортних засобів в центральній частині міста; посилення контролю та притягнення до адміністративної відповідальності власників транспортних засобів, які порушують правила паркування; підвищення культури паркування.

9. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта. Термін дії запропонованого проекту регуляторного акта необмежений або до прийняття нових законодавчих чи нормативних актів з цього питання, які будуть змінювати або скасовувати норму закону, у відповідності до якої розробляється проект регуляторного акта.

10. Визначення показників результативності регуляторного акта. Показники результативності зазначеного рішення передбачається визначити за наступними критеріями: статистичні показники, пов’язані з дією акта, а саме: надходження збору за використання платних місць паркування у середмісті Коломиї до місцевого бюджету; інформування з боку контролюючих органів про ознаки правопорушень.

У відповідності до ч. 5 ст. 12 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" від 11.09.03 р. № 1160-IV рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень рішення визначається кількістю осіб, що: а) прочитають рішення в офіційних засобах масової інформації - газеті "Коломийський вісник" за результатами оприлюднення; б) отримають регуляторний акт за запитами до органів місцевого самоврядування; в) отримають регуляторний акт або інформацію щодо основних його положень іншими шляхами.

11. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття. Протягом 6-ти місяців після прийняття рішення здійснюється базове відстеження результативності дії акта. За результатами встановлюється повнота та ефективність введення в дію регуляторного акта. Протягом 2-ох років з дня прийняття регуляторного акта здійснюють повторне відстеження. Відстеження результативності дії акта здійснюється за результатами опитування, які проводяться із залученням наукових або інших установ, що здійснюють або мають можливість здійснювати соціологічні та інші опитування. Для опитування повинні відбирати наступні групи осіб: а) суб’єктів підприємницької діяльності, що мають мережі спеціальних конструкцій; б) суб’єктів підприємницької діяльності, що мають окремі спеціальні конструкції; в) органи місцевого самоврядування та державної влади, що здійснюють регулювання розміщення зовнішньої реклами та контроль за дотриманням порядку її розміщення.

Джерело: Управління економіки Коломийської міської ради, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі