друкувати


Пластунам бракує виховників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-22 01:08:44

З третього до п’ятнадцятого липня на околиці Княждвора Шиблінка розташувався пластунський табір "Кріс", приурочений 100-річчю Степана Бандери.

Участь у таборуванні взяли два коломийських курені (№55 імені Залізняка — юнаки), підготовчий курінь юнок імені Галини Грабець (керує Леся Машталер), гуртки з Княждвора (виховник — Петро Ніжник), із Печеніжина (виховник — Михайло Мацьків) та група пластунів із Чернівців. Усього — 116 пластунів, як дійсних, так і майбутніх.

— Специфіка цього табору, — розповів комендант табору сеньйор Любомир Грабець, псевдо "Клопіт", — що у нас з’явилося дуже багато новобранців, більшість яких хочуть залишитися у "Планеті". Заняття у таборі ведуть підвиховники (старше юнацтво). Хоча вони і пройшли вишкіл, знають систему пластування, але не можуть бути виховниками, поскільки неповнолітні. Усе ж — виховниками повинні бути учителі. Коли б їх не бракувало, то табір міг би існувати й довше.

Попри відсутність цивілізації, а може, завдяки цьому, пластунам нудьгувати не доводилося. Під час таборування юнаки і юнки зустрічались із учасниками визвольних змагань і представниками районного КУНу, мали мандрівку до тисового заповідника, нічні алярми, теренові ігри, спортові змагання, складання пісень, нічні ватри і вогники. Так, зокрема, на час відвідин нашого журналіста, група з 27 пластунів разом з лікаркою табору Лідою Ріпецькою вирушили в триденну мандрівку стежками бойової слави сотні Спартана. а інша група збиралася відвідати місце його загибелі в Іванівцях.

А починався табір з покладання квітів до пам’ятника Степанові Бандері і благословення духівника табору отця Олега, який має парафії у Сопові і кутку Бані (с.Княждвір).

Завдячує табір своїм існуванням сільському голові і громаді села Княждвір, які надали місце для таборування, Романові Остяку, директору пивзаводу (за мінеральну воду), депутатам міської ради (за фінансову підтримку). Пластовим рухом зацікавилися міські і районні відділи освіти, органи місцевого самоврядування, тож є надія, що рух поширюватиметься; ще би їм свої домівки і території для таборування, закріплені саме за "Пластом".

На знімках: сеньйор Любомир Грабець, комендант табору; Ярослав Мельничук, заступник коменданта табору.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі