друкувати


Хто швидше: виконавча влада чи спритний забудовник?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-21 03:59:57

Ця історія тепер має не тільки бороду, але нагадує айсберг. Видима його частина така. Мешкає на вулиці Пушкіна у власному будинку родина Солтисіків, а крутий поворот дорожнього полотна перетворює її життя (і сусідів також) на кошмар, нічний і денний.

Раз у півроку, а іноді частіше хтось із водіїв не вписується в ледь не прямокутний вигин дороги, і пані Ніна має аварію на своєму подвір’ї. Вона підрахувала, що в лютому ц.р. чергова транспортна пригода була ювілейною – п’ятдесятою. Розбиті машини і страх від думки про можливі трупи, поламаний паркан, виклики ДАІ та швидкої допомоги, а потім ремонти, за які не завжди платять ті, хто з переляку обіцяють, – отакі стреси в житті Солтисіків тривають уже понад чверть віку. Чи не від цього зліг господар з хворобою Паркінсона? Господиня боїться на власному подвір’ї бавити онука, не може спокійно спати вночі під скрегіт гальм. І ходить до різних установ, просить, благає чиновників і господарників зробити щось, допомогти. Тільки наша газета писала про це разів десять, були телевізійні сюжети з місця ДТП, а коломиянка надіялася, що нарешті її почують, ось-ось черговий депутат виконає свою обіцянку, урядовець дотримає слова, і небезпека відступить.

Оббивання численних порогів увінчалося в жовтні 2002 р. рішенням сьомої сесії Коломийської міськради четвертого скликання, яке називалося "Про випрямлення кута повороту на вул. Пушкіна, 44". Вирішили дозволити управлінню житлово-комунального господарства виконати комплекс робіт згідно зі схемою за рахунок зміни мережі землекористування будинку № 44, земельної ділянки площею 219,50 кв.м за згодою власника та за рахунок земель запасу міської ради. Частково компенсувати власнику затрати на зміну прибудинкової території з установленням меж земельної ділянки на місцевості. Згідно з сесійним рішенням відділ земельних ресурсів мав унести зміни в кадастрову документацію. Накреслили ситуаційний план виправлення вул. Пушкіна, який погодили тодішні головний архітектор В.Хвалибога, начальник міськвідділу земельних ресурсів М.Дмитрук, від ВУКМу М.Семчук та начальник ДАІ О.Євченко. Комунальна служба розчистила захаращену ділянку навпроти подвір’я Солтисіків, залишилося заасфальтувати, тобто розширити в такий спосіб дорогу й випрямити.

Здавалося, справа вийшла на фінішну пряму, ось-ось проблему розв’яжуть назавжди, на користь мешканців, виборців, про яких так пориваються дбати в часі агітаційних перегонів. І до чого тут айсберг? Проте від сесійного рішення мине восени шість років. Змінився власник ділянки. На проблемній землі час від часу виростають гори самовільно завезеного кимось будівельного сміття, на виклик мешканців приїздять наче й впливові комісії, які змушують ті гори розгорнути, а вони виростають знову. І так виглядає, що поки місто знайде гроші на асфальт для цього повороту та бажання виконати власне ж рішення, його випередить спритний забудовник. У коломийській практиці тільки раз пробували знести будинок, що його звів колишній міліціонер на захопленій громадській землі, теж на дорозі. Зате міцно укорінилася практика узаконення самовільного будівництва.

Вулиця Пушкіна, мабуть, невдовзі теж долучиться до цього парадоксального містечкового правила, незважаючи на сесійні рішення, авторитетні погодження і фахові комісії.

Автор: Мирослава ТОМЕНЧУК, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі