друкувати


Знову потрібен "Поступ"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-21 11:14:55

"На сцені густо, а в залі пусто", – жартував про наповнюваність драмтеатру з нагоди 20-ліття місцевого товариства "Поступ" його незмінний голова Я.Полатайчук. Щоправда, відтак хоч і не було велелюддя, але кількісно аудиторія не нижча допустимих меж.

Сміливість перших кроків до омріяного життя, стукіт сердець заради національного відродження сьогодні викликають не тільки захоплення, але й роздуми. Тому ведуча заходу О.Руданець закликала присутніх робити висновки з минулого (коли довели, що ми сильніші від тоталітарної системи), щоб впевненіше йти в майбутнє. "Згадуватимемо недалеку історію, – запросила до дискусії, – аби усвідомити, який складний шлях ми ще можемо долати..."

А час невпинно відраховує життєвий плин. Якщо на 10-ліття "Поступу" померло чотири учасники гурту, то тепер таких уже 13. Тож закономірно священики УГКЦ П.Чиборак і В.Касіян запросили салю на тужливу "Вічную пам’ять".

– Дуже зараз є багато питань і мало відповідей, – сказав у притаманному спічі о. Чиборак. – Нас не багато, бо жодна політична сила не має авторитету. Тому Церква змушена бути абстрагованою від світських речей. На жаль. Адже сьогодні треба казати, де я був раніше і що зробив для України, а не вона для мене.

Із цим дещо не погодився активний "кунівець" В.Янкевич, бо не всі партії пробрехалися. Він уважає, що тепер нищать останні форпости демократії, навіть депутатське скликання тепер просто п’яте, а слово "демократичне" в назві відсутнє, а при владі ті, хто свого часу запопадливо захищав Леніна. Гине святиня – дерев’яна церква XVI ст. на старому цвинтарі, а в місті "дерибан" землі та майна. "Чого нас топчуть, кидають на узбіччя?" – запитував речник, кажучи, що люди вже не можуть терпіти тягаря брехні й неправди. Щоб позбутися не менш страшних, ніж колись, перешкод, треба бути сильними, бо тих визнають, кого бояться. Суспільство підійшло, на думку промовця, до критичного стану синусоїди, тому треба або виїжджати геть, або по-новому відроджувати "Поступ" та гуртувати нарід за українську Україну.

Дискусія пожвавила ювілейний збір, змусила задуматися. А все решта мало традиційний для подібних оказій характер, як-то побажання і грамоти від влади "поступовцям", концертні номери патріотичної тематики, "Многая літа". Заступник міського голови В.Прокіпчин вручив лідеру призвідців свята Я.Полатайчуку почесну відзнаку "За подвижництво в культурі Прикарпаття", а лідер місцевих "просвітян" В.Глаголюк – медаль "Будівничий України", найвищу нагороду ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка.

Автор: Василь БІЛИЙ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі