друкувати


Актуально про туберкульоз

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-18 09:39:50

Сьогодні хворіють на туберкульоз не тільки наркомани, алкоголіки, бомжі, безробітні — третина хворих на туберкульоз проживають у задовільних побутових умовах, мають роботу, соціально захищені. Високий рівень захворюваності серед ув’язнених.

Хвороба за останні роки дуже "помолоділа", хворіють не тільки дорослі, а також підлітки і навіть діти. По Коломийському районі за 2007 рік захворіло на туберкульоз 140 осіб, у тому числі троє дітей до 14 років. Лікування туберкульозу довготривале. І це є ще однією причиною захворювання здорових людей, які контактують з хворими.

Туберкульоз — хвороба інфекційна, тобто заразна. Туберкульоз може вражати різні органи і системи людини. Найпоширенішою формою є туберкульоз легенів. Легеневий туберкульоз — одна з тих форм хвороби, яка вважається епідемічно небезпечною для навколишніх.

Найчастіше хвороба розповсюджується хворою людиною, а також з молоком, м’ясом хворої на туберкульоз тварини. Передається інфекція повітряно-крапельним, харчовим шляхом і при побутовому контакті.

Перші ознаки хвороби — підвищення температури тіла до 37,5 градуса, збільшення пітливості, зниження апетиту, схуднення, поява кашлю, що триває більш як три тижні, задуха, болі в грудній клітці, зниження працездатності. Менш поширеною, але дуже специфічною ознакою є кровохаркання. При появі таких змін слід звернутися за медичною допомогою до дільничного лікаря та зробити флюорографію органів грудної клітки. Понад 80% туберкульозу виникає у людей, які два і більше років не зверталися за медичною допомогою і не проходили флюорографічне обстеження.

Для того, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно насамперед зміцнювати свій організм, підвищувати його стійкість до захворювань, дотримуватися всього, що сприяє зміцненню здоров’я. Ось чому так настійно рекомендується виконувати правила особистої гігієни, гігієни праці, відпочинку та харчування. Треба якнайбільше використовувати природні фактори: частіше бувати на свіжому повітрі, більше рухатися, регулярно робити гімнастичні вправи.

В Україні для попередження розвитку туберкульозу новонародженим на третій день проводять щеплення вакциною БЦЖ, завдяки чому досягається протистояння хворобі впродовж 5—7 років. Наступні щеплення в 7 і 14 років дозволяють ефективно попередити туберкульоз у подальшому.

Автор: Анатолій БРАТІВНИК, лікар-епідеміолог санепідстанції, "Вільний голос"
Обговорити на форумі