друкувати


Інсульт: боротьба загострюється

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-17 05:43:33

Мозок — найдосконаліший витвір природи. Порушення його функцій руйнує весь організм, прирікаючи людину на неповноцінне існування. Проблема мозкових інсультів вийшла за межі медичної науки і практики. Інсульт — дуже серйозна і дуже поширена патологія судин головного мозку. Через обмежений приплив крові до певної ділянки мозку вона не отримує необхідних поживних речовин і спочатку перестає функціонувати, а потім існувати. Відбуваються незворотні зміни — загибель нервових клітин (нейронів).
Міжнародні експерти прогнозують глобальний ріст інсультів у найближчі 10—20 років. Світила вітчизняної науки заявляють: якщо сьогодні ситуацію не змінити, то за якийсь час кожний п’ятий житель України помре від інсульту.


Про цю прогресуючу хворобу ведемо розмову з заслуженим лікарем України завідувачкою неврологічного відділення ЦРЛ Марією АНДРІЇВ.

— Маріє Василівно, логічно спочатку спитатися про причини виникнення інсульту.

— Їх є чимало. Найчастіше до інсульту можуть призвести гіпертонія, атеросклероз, цукровий діабет, хвороби серця, нирок, неправильний спосіб життя, а також екологічний фактор. Як і будь-яку хворобу, інсульт легше попередити, аніж його лікувати. Від співпраці з кардіологами, терапевтами багато залежить, бути інсульту чи не бути.

— Чого треба уникати людям з хворобами, які Ви перелічили? І чи можна загартовувати свій організм?

— Загартовувати слід не вдаючись до крайнощів. Наприклад, занурення в надто холодну воду спричинить підняття артеріального тиску внаслідок виділення адреналіну. Не варто також відвідувати сауну, — серцево-судинна система додатково навантажується і може статися зрив. Підсилює виділення адреналіну й алкоголь. З ним треба бути обережним.

— Маріє Василівно, а як щодо такої делікатної сфери, як інтенсивне статеве життя? Адже тоді також підвищується тиск?

— Можна не хвилюватися, інтенсивне статеве життя виділяє гормон задоволення — ендорфін, який позитивно впливає на організм і має дуже сильні захисні властивості. Важливе значення для запобігання судинних захворювань має зміцнення нервової системи — це урівноважена реакція на зовнішні подразники. Обов’язково треба періодично перебувати на свіжому повітрі, вести рухливий спосіб життя. Уникати негативних емоцій. Люди фізичної праці хворіють у два-три рази рідше, аніж розумової. Тому останнім слід більше рухатися, аби компенсувати м’язевий голод.

— Який показник смертності від інсультів на Коломийщині?

— Майже половина хворих, котрі перенесли інсульт, помирає, інші втрачають працездатність. У 2005 році з 340 випадків 164 закінчилися смертю хворого, у 2006-му — з 315 випадків — 134, у 2007-му перенесли інсульт майже 300 осіб, померло 132. Як бачите, інсульт частіше вбиває людей, аніж навіть інфаркт міокарда. Після пролікованого інфаркту у більшості випадків людина повертається до робочого режиму, після інсульту про напружений робочий режим доводиться забути.

— Які симптоми захворювання?

— Інсульт супроводжується розладом свідомості аж до її втрати, запамороченням, порушенням мови, слабкістю в руці, нозі,

— А як стоїть справа з діагностуванням інсульту, адже медицина рухається вперед?

— Важкувато працювати без спеціальної апаратури, яка дає можливість диференціювати інсульти у ранні терміни, вказує на розміщення вогнища хвороби, зміни у структурі мозку. Однак, маємо непогані показники лікування завдяки фаховості та досвіду медичного персоналу.

— Кажете, слід уникати негативних емоцій. А особисто Вам це вдається?

— Я — така сама людина, як інші. Знімаю напругу поїздкою в рідне село Великий Ключів. Там спілкуюся з батьком, слухаю італійську естраду часів своєї молодості, доглядаю сад. Повірте — чудова релаксація.

Розмовляв: Андрій МАЛАЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі