друкувати


Ці небезпечні гризуни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-17 05:21:11

У весняний період року різко збільшується кількість хворих на лептоспіроз. Лептоспіроз — небезпечне гостре інфекційне захворювання, на яке хворіють люди і тварини, викликане мікробом лептоспірою.

Мікроби разом з сечею хворих тварин потрапляють у водойми, де й живуть до 300 днів. Хворіють на лептоспіроз велика рогата худоба, свині, кози, вівці, хутрові звірі, сірі щурі та мишоподібні гризуни, собаки, а також і люди. Розміщення тваринницьких ферм, господарських будівель поблизу водойм та криниць, неправильна їх організація може стати причиною зараження води лептоспірами і швидко стати джерелом поширення захворювання на лептоспіроз.

Мікроби потрапляють до організму не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через ушкодження шкіри (мікротравми) та слизової оболонки. Інфікування можливе і взимку. Причини можуть бути такі: вживання продуктів, забруднених лептоспірами, недотримання правил особистої гігієни.

Медики наводять симптоми цієї інфекційної хвороби. Інкубаційний період лептоспірозу — від 4-х до 14 днів. Хвороба починається раптово, підвищується температура до 38—40 градусів, сильно болять м’язи, з’являється слабкість, ломота у всьому тілі, суглобах. Хворий не може ходити. Можуть бути нудота й блювота, жовтушне забарвлення шкіри й слизової оболонок, висипи на шкірі, крововиливи в сітківку ока та внутрішні органи, у зв’язку з чим сеча та кал стають темними. Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків: ураження нирок, печінки та інших органів.

Як же захистити себе від лептоспірозу? Лікарі-епідеміологи дають такі поради.

На весняно-польових роботах, рибній ловлі, під час догляду за хворою худобою необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Продукти, воду слід зберігати в закритому вигляді, ретельно оберігати їх від гризунів.

Різноманітні отрути, що реалізуються в місті, не дають очікуваного ефекту в боротьбі з гризунами, тому варто довірити справу фахівцям профдезвідділу санепідемстанції, які професійно знищать гризунів в оселях, магазинах, продовольчих складах.

Автор: Олексій КОСЬКО, лікар-епідеміолог Коломийської райсанепідемстанції, "Вільний голос"
Обговорити на форумі