друкувати


Оздоровімо суспільство

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-16 01:26:25

Із такими словами у "Коломийському віснику" за 4 квітня від імені Коломийської організації українських націоналістів пані Ославська зверталася до фахівців за юридичною допомогою з питання про порядок здійснення примусового лікування хворих на наркоманію (алкоголізм), які не хочуть добровільно зцілюватися або продовжують зловживати, порушуючи права інших осіб, членів родини. На жаль, відповіді від юристів не отримали, можливо, не через їхнє небажання співпрацювати, а тому що нічого нового українські законодавці в цій сфері не напрацювали. Звичайно, є нагальніші питання, як-от закон про більшість.

Як розповів завідувач наркологічного кабінету в Коломиї, лікар-нарколог І категорії Зіновій Андрейчук, у радянські часи справді люди мали змогу захистити себе від хворих на алкоголізм чи наркоманію, відправивши їх на півроку в лікувально-трудовий профілакторій. Користі від таких закладів було небагато, однак добре одне – родина деякий час могла жити спокійно. Проте коли в Україні почала діяти Міжнародна конвенція прав людини, ЛТП відмінили. Немає і закону про наркологію, служба змушена користуватися Законом про психіатрію. Тому на сьогодні лікувати цих людей без їхньої згоди не можна, крім випадків гострих психозів (наприклад, білої гарячки), коли пацієнта направляють в івано-франківський наркодиспансер, щоб урятувати життя, а реабілітація – за його кошт і за його бажанням. Якщо така особа вчиняє злочин, суд зобов’язує до амбулаторного лікування, хоча знову ж таки медикаменти наркоман чи алкоголік має купувати за свої гроші, яких, звичайно, нема. От і виходить, що в наркологічному кабінеті видають довідку, що звертався, але не лікували через фінансові труднощі. Відсоток самозвернень низький, на обліку 1800 осіб, із них 46 наркоманів, решта – хворі на алкоголізм, зареєстрованих підлітків немає. Однак ці цифри набагато більші, просто люди не звертаються за допомогою, думають, що самотужки переможуть залежність.

– Біда в тому, – каже пан Зіновій, – що в нас нема стаціонару наркологічного відділення в ЦРЛ, відсутній маніпуляційний кабінет, проте охочі можуть звертатися в Снятин, там є стаціонар на 15 ліжок. У коломийському наркологічному кабінеті щодня від 8 до 20 год., у суботу – від 8 до 14 год., приймають три лікарі, шість медсестер, штат найбільший в області, ми співпрацюємо із міською та сільськими радами. І чекаємо, що депутати впорядкують законодавство.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі