друкувати


Рейтинг шкіл Прикарпаття оприлюднять у серпні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-09 04:32:33

Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти підсумував ЗНО та оприлюднив рейтинг нашої області з 11 винесених на тестування предметів. До початку традиційних серпневих конференцій можна буде також ознайомитися з рейтингами всіх шкіл області.
Розмовляємо з директором Івано-Франківського центру, котрий обслуговує Закарпаття, Тернопілля та Чернівецьку й Івано-Франківську області, Богданом Томенчуком.


— Богдане Михайловичу, завтра вже завершується додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання, розпочалася вступна кампанія. Які основні висновки робите з цього процесу і, можливо, ризики прогнозуєте?

— Нині відбувається ще одна хвиля атаки на зовнішнє незалежне оцінювання на інформаційному фронті — вже як на прецендент. Ми показали, що в якійсь сфері можна навести порядок. Результати тестування розвіяли міф про прірву між рівнем знань випускників міських та сільських шкіл. Статистика свідчить про приблизно однаковий середній рівень їх знань. Однак щодо найвищих результатів, то серед випадків отримання 200 балів представниками області тільки два випадки стосуються сільської школи (українська мова і література та основи правознавства). Це пов’язане з тим, що спеціалізовані школи ліцеї та гімназії зосереджені передовсім в обласних центрах. Наша область є першою з біології серед тих, хто отримав 180 і більше за шкалою 100-200 балів, відповідно третьою — з історії України, четвертою — з всесвітньої історії та основ правознавства, дев’ятою з фізики.

— На Івано-Франківщині зафіксовано 34 особи, які отримали 200 балів — максимальний результат.

— Це люди, котрі просто доброякісно роблять свою справу. Тестові завдання не були якимись винятковими, тому такий результат — звичайне чесне ставлення до своїх обов’язків, а не героїзм...

Отож виходить, що за успішністю Прикарпаття входить до п’ятірки найкращих, однак є два найпроблемніші місця — математика і відтак — географія. Слабкі результати зумовлені, вважає Богдан Томенчук, тим, що вже багато років поспіль увагу до фундаментальних наук послабили. Наразі 15 відсотків усіх, хто проходив тести з математики, отримали два бали за 12-бальною шкільною шкалою оцінювання.

Після закінчення ЗНО та підсумкової державної атестації випускників насторожує також і співвідношення претензій на медалі і кількість медалістів, котрі підтвердили свої здобутки сертифікатами. Лише половина претендентів на золоті та срібні медалі, точніше 55% не скористалися своїм правом ще раз здавати українську мову, математику та історію України, тобто їх цілком влаштовували оцінки у сертифікатах.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі