друкувати


Профілактика харчових отруєнь

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-08 05:38:19

Почастішали випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. З метою їх профілактики райсанепідстанція рекомендує:

Не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання.

Не споживати продукти із простроченим терміном зберігання, недоброякісні.

Під час неорганізованого відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати запас питної води.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звернути увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

Під час подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу або ж повторно термічно обробляти. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре помити питною водою. При споживанні дітьми обдати окропом.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.

Обов’язково мити руки після відвідування туалету.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. За дітьми молодшої вікової групи батькам необхідно ретельно слідкувати: щоб не споживали невідомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

Джерело: І.ВОЙТОВИЧ, санітарний лікар відділення гігієни харчування, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі