друкувати


Працюємо чесно і грамотно, щоб наповнювати скарбницю країни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-02 11:40:00

Завдяки позитивному розвитку економічного потенціалу краю, активізації підприємництва, інвестиційної політики держави загалом і зокрема органів місцевого самоврядування, завдяки тісній співпраці та налагодженню партнерства з платниками податків, роботі, спрямованій на детінізацію економіки та посилення боротьби з ухиленням від сплати податків, удалося за 5 місяців 2008 року мобілізувати до бюджетів усіх рівнів 50,7 млн. грн. податків та зборів, які контролює Коломийська оДПІ. Це на 36 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них до Державного бюджету надійшло 20,9 млн. грн. або на 28 відсотків більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Виконання планово-нормативної бази Державного бюджету забезпечено на 105,8 відсотка. Перевиконано також прогнозні показники надходжень до місцевих бюджетів.

Для забезпечення стабільного щомісячного виконання прогнозних показників з мобілізації надходжень наповнення бюджету колектив інспекції постійно працює над розширенням бази оподаткування. Спільно з органами місцевого самоврядування аналізує вклад до державної скарбниці кожної галузі, кожного підприємства зокрема. Результати аналізу розглядають спільно з їхніми керівниками, приймають рішення щодо шляхів виходу з кризового стану або запобігання йому.

Надаючи підтримку сумлінним платникам податків, більш вимогливо підходимо до тих, хто намагається мінімізувати сплату податків або не робить практичних кроків для підвищення рентабельності своєї ж діяльності. Це змушує керівників усіх підприємств шукати шляхи ефективного господарювання і позитивно позначається на стані надходжень до бюджету. Так, значно збільшилися податкові надходження за січень-травень ц.р. порівняно з аналогічним періодом минулого року від підприємств торгівлі: майже на 1 млн. грн., легкої промисловості на 0,2 млн. грн., сільського господарства на 0,2 млн. грн., деревообробної галузі на 0,1 млн. грн.

Значна увага до роботи збиткових та малоприбуткових підприємств позначилася на зростанні надходжень податку майже в два рази. Ще кілька років тому (в 2005 р.) питома вага “збиткових” становила більше 3 відсотків серед платників податку на прибуток. Нині – менше одного відсотка. Лише протягом останнього звітного періоду кількість збиткових підприємств зменшилася на 2 СГД і становила 5 суб’єктів господарювання Коломийщини, а сума збитків зменшилася на 823 тис.грн. За результатами звітності І кварталу, 3 підприємства, які раніше декларували збитки, повністю їх погасили, загальна сума погашення майже 1 млн. грн.

Значну роботу здійснено для підвищення ефективності адміністрування податку на додану вартість. Як наслідок, за 5 місяців 2008 року його надходження зросли майже на 20 відсотків проти відповідного періоду минулого року. З метою зменшення втрат ПДВ інвентаризовано його платників, запроваджують проекти автоматизації справляння ПДВ, триває створення бази даних про операції продажу/придбання товарів (робіт, послуг), впроваджують електронну звітність.

Постійно удосконалюємо організацію контрольно-перевірочної роботи – однієї з основних функцій податкової служби. Внаслідок цього підвищується її ефективність. Протягом 5 місяців до бюджету додатково нараховано 2,1 млн.грн. Тут основними напрямами роботи і надалі залишаються постійний контроль за суб‘єктами господарювання, які мінімізують сплату податків; здійснення перевірок СПД, які торгують підакцизними товарами; аналіз діяльності платників, які мають низьке податкове навантаження; контроль щодо законного використання податкових пільг.

Одним із напрямків роботи для розширення бази оподаткування стало залучення до державної реєстрації підприємницької діяльності все більшого числа громадян. З цією метою спільно з органами місцевого самоврядування організовують зустрічі керівників органів податкової служби з трудовими колективами, депутатським активом населених пунктів, активом громадських організацій підприємців, інші масово-роз’яснювальні заходи щодо економічного та соціального значення зайнятості громадян та добровільної сплати податків.

Зокрема на 16,3 відсотка збільшилися надходження єдиного податку, на 39,4 відсотка – з власників транспортних засобів, на 26 відсотків – місцевих податків і зборів. Загалом податкові надходження до місцевих бюджетів регіону збільшилися на 42,6 відсотка.

Відповідно скоординована робота для скорочення податкового боргу. За рахунок таких заходів до бюджетів усіх рівнів протягом січня-травня ц.р. надійшло 1,9 млн.грн., а податковий борг за податковими зобов’язаннями зменшився за 5 місяців порівняно зі станом на 1 січня на 0,4 млн.грн. При цьому сума переплат за цей період також скоротилася на 2,1 млн.грн.

Вагомий вклад у наповнення бюджетів усіх рівнів вносять працівники підрозділів податкової міліції. Здійснюючи заходи для виконання указів Президента України щодо посилення боротьби з економічною злочинністю, виявлено та припинено 15 злочинів у сфері оподаткування. За 5 місяців у процесі здійснення оперативно-розшукових заходів стосовно шляхів надходження на ринки фальсифікованої продукції припинено діяльність 6 підпільних цехів, у т.ч. 5 з нелегального виробництва алкогольної продукції.

З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 5,2 млн.грн. Так створюються кращі умови для господарювання легальних суб’єктів підприємницької діяльності, для сумлінних платників податків. Припинено діяльність однієї фіктивної фірми.

Посилення та удосконалення контролю за сплатою податків, боротьба з тіньовим бізнесом тісно поєднуються з громадським впливом, широкою масово-роз’яснювальною роботою. Важливим засобом громадського контролю стали звернення громадян. У такий спосіб забезпечено зворотний зв’язок, можливість вивчити думку платників про податкову службу і податкову систему. Загалом до Коломийської оДПІ за 5 місяців надійшло 5 письмових заяв і пропозицій, 12 громадян побували у посадових осіб на особистому прийомі. Жодне звернення не залишилося поза увагою, забезпечено їх кваліфікований, об’єктивний та своєчасний розгляд.

Приємно засвідчити, що результати діяльності податківців Коломийщини створили додаткові можливості органам місцевої влади для фінансування соціальних програм, підвищення рівня життя населення. Пріоритетними напрямками для нас і надалі залишаються підвищення рівня добровільної сплати податків, налагодження партнерських стосунків з платниками податків, формування у громадськості високої податкової культури та позитивного ставлення до праці податківців.

Автор: Світлана ЛУБОЦЬКА, начальник Коломийської оДПІ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі