друкувати


А треба було порадитися з громадою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-26 12:17:58

Як ми вже повідомляли, в Івано-Франківську попри зауваження окремих громадян, в тому числі й членів родини С. Бандери, розпочато будівництво меморіального комплексу та пам’ятника Провідникові ОУН на Європейській площі. А на шпальтах нашого часопису оприлюднено проект цього меморіального комплексу, орієнтовна вартість якого — сім млн. гривень. Ми поцікавились у жителів обласного центру, що їм відомо про спорудження меморіального комплексу та пам’ятника С. Бандері.

Василь Бурдуланюк, викладач Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, який свого часу понад 15 років пропрацював в обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
— Уважно стежу за публікаціями в пресі, що стосуються спорудження пам’ятника С. Бандері в нашому місті. Як на мене, то цей пам’ятник повинен стояти в центральній частині Івано-Франківська або принаймні на Привокзальній площі. Але сталося так, що думкою людей з цього приводу ніхто не поцікавився. Як мовиться, прикро, але факт. Мені відомо, що ніхто з авторів цього пам’ятника та меморіалу не перейняв позитивного досвіду Львова та Дрогобича. Там пам’ять про Провідника ОУН увіковічено в самісінькому центрі міста. Але тепер ми можемо тільки розводити руками: котлован під цю споруду в Івано-Франківську викопано і навіть, як кажуть, залито бетоном.

Люба Андрейчук, студентка Івано-Франківського коледжу електронних приладів:
— Знаю, що на спорудження пам’ятника С. Бандері збирали гроші. Я теж виділила на цю благородну справу дещицю зі своїх скромних заощаджень. Буквально днями ознайомилась із проектом меморіального комплексу на сторінках вашої газети. Все мені там подобається, окрім павутини. Що вона символізує? На це запитання, мабуть, далеко не кожен дасть відповідь. Але як би там не було, пам’ятник провідникові ОУН в нашому місті потрібен. Як пам’ять про всіх героїв, що віддали своє життя за волю України. Але мені здається, що він повинен стояти не на Європейській площі, а в центрі міста.

Станіслав Гринда, письменник-гуморист із Івано-Франківська:
— Дивлюся на надруковану у вашій газеті світлину, де зображені центральна частина меморіалу та пам’ятник С. Бандері, і думаю: це ж якесь страхіття, а не витвір мистецтва . Це не пам’ятник Провідникові ОУН і всім героям національно-визвольних змагань, а меморіал жертвам скнилівської авіакатастрофи. Вибачайте за такі мої, можливо, й недоречні асоціації. Вважаю, що міська влада нав’язала всім нам свій варіант цієї споруди. А варто було б оприлюднити і її альтернативний варіант та провести опитування громадян з цього приводу.

Назарій Кузьмин, економіст ВАТ "Івано-Франківськцемент":
— До моменту оприлюднення "Галичиною" проекту пам’ятника Бандері мені про цю проблему нічого не було відомо. Сумно, що наші можновладці не винесли цей проект на всенародне обговорення. Вважаю, що пам’ятник Провідникові ОУН мав би бути не на тлі чорного хреста, а на тлі тризуба, що символізує українську волю.

Галина Кімак, викладач Івано-Франківського державного медичного університету:
— Надрукована у вашій газеті фотографія майбутнього пам’ятника Провідникоуі ОУН нагадує мені людину-павука Бетмена. Ось і все. Більше на цю тему я говорити не бажаю.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі