друкувати


Слідами прадідуся - співця козацької вольниці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-20 03:48:08

Коломияни свято бережуть пам’ять про вірного сина України, творця красного письменства, незборимого громадсько-політичного діяча Андрія Чайковського.

В цьому мали змогу переконатися й нещодавні гості зі Сполучених Штатів – нащадки співця козацької вольниці Ярослав Ставничий, правнук А. Чайковського, з дружиною Мартою і дітьми Лярисою та Юрієм, а також правнучка письменника Тетяна Ставнича, ще донедавна жителька одного із штатів, а нині львів’янка. Гості з-за океану, які давно мріяли побувати в Коломиї, відвідали в Івано-Франківську свого стрийка Андрія Ставничого. Та найбільш приємні враження від музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, в приміщенні якого жив і працював А. Чайковський. Варто нагадати, що, будучи відмінним адвокатом, свого часу він виграв судовий процес, таким чином вигнав поляків із Національного дому, який вони перетворили на конюшню. Перемога уможливила запрошення замешкати у звільненому приміщенні. Минуло багато років, і він повернувся в цей дім як легенда, як символ української слави. Якщо старше покоління Ставничих у Коломиї вже вдруге, то, звісно, праправнукам, які в Україні вперше, було надзвичайно цікаво побачити кімнату-музей родича, де зберігають рідкісні світлини, гусячі пера, якими користувався автор "Олюньки", годинник, крісло, профе¬сорський стіл... Звернули увагу й зазнимкували старовинний вінок "Великому учителеві – українське студентство" у вигляді двох шабель, скріплених калиною, і двох навхрест зведених крісів, що символізують народну визвольну боротьбу.

Як зауважили заокеанські гості, вони виховані в націо¬нально-патріотичному дусі, їхньому серцю близьке все українське: навчалися в українській школі, відвідують греко-католицьку церкву, є членами молодіжної організації "Пласт", вивчають історію України, захоплені фольклором, люблять співати українські пісні. Найбільш зворушливою була зустріч, яка стала для дітей, за їхніми словами, добрим виховним моментом, – з героями визвольних змагів, репресованими, які пройшли страдницький шлях і залиши¬лися оптимістами, незважаючи на те, що донині, як не парадоксально, не визнані державою.

Наприкінці зустрічі мешканці Медфорда штату Нью Джерсі оглянули музей писанки, отримали в дарунок книжки "Незламні духом" автора цих рядків, щиро дякували за гостинність коломиянці Ганні Мартинюк, яка заопікувалася ними. Перед від’їздом відвідали могилу А. Чайковського, який знайшов у місті над Прутом вічний спочинок і вдячність нащадків. До речі, нещодавно коломияни відзначили 151-у річницю дня народження відомого галичанина.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА, "Коломийський вісник
Обговорити на форумі