друкувати


Журналіст провів дві години з патрулем ДАІ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-19 09:44:11

Кажуть, що першим українським "даішником" був легендарний Соловей-розбійник. Він так само сидів на роздоріжжі, свистів і відбирав гроші у подорожніх. Чомусь саме такий анекдотичний образ працівника ДАІ міцно вкоренився у масовій свідомості.

Чи насправді таким легким і солодким є хліб державтоінспектора, вирішив перевірити журналіст і став третім у патрульному екіпажі міського відділу ДАІ разом з командиром взводу дорожньо-патрульної служби Русланом Запухляком та інспектором Валерієм Семанчуком.

Затори на вулицях міста, захаращене стихійними парковками середмістя, викрадення авт із дворів, аварії на околицях, в яких гинуть водії та пішоходи. Всі ці біди та нещастя найчастіше пов’язують з бездіяльністю Державтоінспекції. Мовляв, куди тільки дивиться ДАІ? Крізь лобове скло "даішної" машини репортер отримав можливість подивитися на ситуацію з дорожнім рухом в Івано-Франківську трохи інакше.

"Затори є і в Європі, – розмірковував Валерій Семанчук. – Там буває й по 2-3 години стоять, а в нас – на п’ять хвилин попав у "пробку", і вже велика проблема! А ви подивіться скільки машин біля будинків припарковано! З одного двору три машини виїжджає: тато і мама – на роботу, дитина – в інститут. Стоянки позабирали під будови, вулиці стали затісні – звідси й затори".

Вже о восьмій годині ранку три-чотири патрульних екіпажі щодня займають свої пости на маршрутах. Вісім інспекторів – на ціле місто з чвертьмільйонним населенням, в якому щонайменше 60 тисяч одиниць автотранспорту! В міському ДАІ скаржаться на явний "некомплект", але мусять якось давати раду. За кожним екіпажем закріплена певна зона відповідальності, тож навіть в таких умовах вдається перекрити значну частину обласного центру.

Інспектор Василь Литвак стоїть на розі Короля Данила і Мазепи. Півтори години вранці, півтори години в обід – стільки часу сьогодні йому довелося попрацювати на дорозі регулювальником. Поміж тим треба слідкувати за дотриманням правил дорожнього руху. Того дня до обіду на його рахунку було всього три протоколи про незначні правопорушення. "Не пропускали пішоходів на нерегульованому перехресті", – пояснив інспектор. Штраф за такі порушення передбачений в розмірі від 8.50 до 18 гривень.

Розмови про мізерні суми штрафів уже набили оскомину. На думку працівників ДАІ суттєвіше покарання за порушення правил дорожнього руху змусило б водіїв бути обачнішими на дорогах. А так доводиться їх лякати виставленими на узбіччях доріг державного значення побитими в аваріях машинами на спеціальних постаментах. У місті трохи дисциплінувати водіїв знову допомагає бригада комунальників, котра займається блокуванням коліс. Щоб звільнити колесо свого авта від металевої палиці, порушникові правил паркування доводиться платити 60 гривень, а це вже не дрібниця.

"Тридцять процентів пробок у місті – через неправильні парковки, – розповідали "даішники". – Якби водії дотримувалися правил дорожнього руху і паркувалися в один ряд з однієї сторони вулиці чи на тротуарі, залишаючи півтора метри проходу для пішоходів, не було би проблем. Самі бачите, що на наших вулицях навіть невеличка зупинка провокує затор. От, скажімо, як отой бус, що зупинився за 50 метрів до автобусної зупинки, щоб підібрати пасажира, і перекрив усім рух. Зараз ми його візьмемо".

Порушника "беремо" в кишеньці автобусної зупинки. Пильність працівників ДАІ очевидно дивує і засмучує перевізника. Про вся випадок його просять дмухнути в трубочку. Тверезий. Поки складається протокол про порушення, пасажири нервово чекають водія, виглядаючи у вікна.

"Від 16 травня триває загальнодержавна операція "Автобус-2008", – розповідав згодом Валерій Семанчук. – У нас уже складено 149 протоколів про порушення, здебільшого – це створення аварійної ситуації, перевищення швидкості. Лише одного затримали в нетверезому стані, але то був приватний автобус, який не працював на маршруті".

За спостереженнями "даішників", найчастіше порушення правил дорожнього руху пасажирськими перевізниками трапляються, зрозуміло, в районі вокзалу. Туди й прямуємо. На вокзалі незвично чисто. "Може їх попередили, що в патрулі сьогодні буде журналіст?" – дивується Руслан Запухляк. Повертаємося до центру вулицею Франка. Назустріч – одразу два авта, хоча вулиця з одностороннім рухом. "За дітьми – до школи", – здогадуюсь я про причину такого протиправного маневру водіїв. "Куда?! Це їзда проти руху називається!", – зовсім інакше реагують мої супутники. От іще два протоколи. Водії, впіймані на гарячому, не заперечують своєї провини. Але скільки ще сьогодні автомобілів безкарно поверне "проти шерсті", коли патрульний автомобіль ДАІ поміняє місце дислокації?

"Якщо водій порушив вимогу дорожнього знаку, максимальний штраф, який йому загрожує, 8 гривень 50 копійок, – говорить Руслан Запухляк. – А в таких випадках, як сьогодні, суддя взагалі може обмежитися тільки усним попередженням. Добре хоч тепер налякали їх тим, що фотографії в газеті будуть".

Працівники ДАІ сподіваються, що встежити за дотриманням водіями правил дорожнього руху допоможуть камери відеоспостереження, які міська влада обіцяє встановити на найбільших перехрестя та на виїздах з міста. Окрім того, фіксація на відео автомашин, які покидають місто, повинна посприяти виявленню викрадачів авто та винуватців ДТП, які тікають з місця пригоди. Кажуть, в об’єктив відеокамери потраплятимуть і номерні знаки автівок, і обличчя водіїв.

А однією технічною новинкою франківські "даішники" вже тепер мають змогу користуватися. Нещодавно в ДАІ роздали нові прилади вимірювання швидкості "Радіс" і "Візир". Останній з них облаштований відеокамерою і має можливість фіксувати швидкість руху одразу двох автомобілів.

"Перевищення встановленої швидкості руху та керування транспортним засобом у нетверезому стані – це основні причини скоєння ДТП, – розповідав Руслан Запухляк. – Недавно на Набережній сталася аварія. Уночі водій на великій швидкості не встиг загальмувати і збив на смерть пішохода. Наступного дня ми його затримали, виявилося, що він до того ж був ще й нетверезим".

…За час патрулювання репортеру не вдалося зауважити жодної спроби відкупитися від "даішника" хабарем. Та й особливої агресії та хамства у спілкуванні з інспекторами водії так само собі не дозволяли. "Насправді різні випадки бувають, – пригадували мої супутники. – Часом, коли п’яного затримуєш, то такий водій не тільки руки розпускає, але й камінням в патрульну машину може кинути. За останній місяць два випадки опору працівникам ДАІ було. Зараз прокуратура з тим розбирається", повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі