друкувати


Підсумки роботи міліція Прикарпаття з початку року

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-10 10:31:58

На виїзній нараді на базі Рожнятівського райвідділу внутрішніх справ прикарпатська міліція підбила підсумки оперативно-службової діяльності за 5 місяців поточного року. Як засвідчують результати роботи, щомісяця підрозділи і служби УМВС в області нарощували свій вплив на стан правопорядку і це сприяло досягненню позитивних тенденцій та успішному виконанню завдань Директиви Міністра внутрішніх справ. Зокрема, міліція Івано-Франківщини у загальнодержавному рейтингу серед 27 регіональних управлінь посідає 3-тє місце за встановленням осіб, які скоїли злочини загальнокримінальної спрямованості, а перше – за розкриттям умисних вбивств, фактів заподіяння тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, розбоїв, грабежів.

Насьогодні рівень злочинності на Івано-Франківщині у розрахунку на 10 тисяч населення є найнижчим по державі і становить 17,2 злочину (по Україні – 36,2).

СТРУКТУРА ЗЛОЧИННОСТІ ЗАГАЛЬНОКРИМІНАЛЬНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ. За п’ять місяців зареєстровано 1982 злочини загально кримінальної спрямованості, що на 2,8 відсотка менше, ніж за аналогічний період минулого року. Позитивними тенденціями є скорочення злочинів таких видів, як умисні вбивства (скорочення майже на третину, по Україні скорочення на 0,4%), тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками (зниження на 33,3 відсотка, по Україні – 7,5 відсотка), заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості (зменшення на 14,1 відсотка), розбоїв (зниження на 14,8 відсотка), факти шахрайств (скорочення на 31,9 відсотка), порушень правил безпеки дорожнього руху (на 9,5 відсотка), в тому числі на 6,5 відсотка менше зареєстровано ДТП зі смертельними наслідками. Майже на 10 відсотків менше скоєно крадіжок майна, у тому числі на 5,5 відсотка – з помешкань громадян.

Завдяки посиленню профілактичної роботи і організації охорони громадського порядку патрульними нарядами досягнуто скорочення злочинів у громадських місцях, у тому числі на 14,8 відсотка – на вулицях. На 17,2 менше зареєстровано злочинів, вчинених на побутовому грунті (по Україні зростання на 3,5 відсотка).

Неповнолітніми та за їх участю скоєно 92 злочини, що на 8,9 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Задокументовано три факти торгівлі людьми (торік було виявлено один злочин цього виду). Задокументовано 74 злочини, пов’язаних з фактами незаконного поводження зі зброєю і незаконним обігом зброї.

Серед негативних тенденцій – зростання на 1,4 відсотка (653 проти 644) кількості тяжких та особливо тяжких злочинів загальнокримінальної спрямованості, умисних тяжких тілесних ушкоджень (+3,4 відсотка), зґвалтувань, фактів хуліганства (+3,1 відсотка), грабежів (+6,4 відсотка), незаконних заволодінь транспортними засобами. Натомість міліція "компенсувала" це зростання підвищенням рівня розкриття злочинів цих та інших видів.

РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ ТА РОЗШУКОВА РОБОТА. За п’ять місяців року міліція встановила 81,4 відсотка осіб, які вчинили злочини загально кримінальної спрямованості (торік було 80,6 відсотка, по Україні встановлюється 70,9 відсотка злочинів), у тому числі 75,3 відсотка (торік 70,7%) встановлено осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Результати роботи щодо встановлення осіб, які вчиняли:
- вбивства - розкриття 100 відсотків (по Україні – 92,9 відсотка);
- тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого - розкриття 100 відсотків (по Україні 93,9 відсотка);
- зґвалтування – розкриття 100 відсотків (по Україні – 87,9 відсотка);
- крадіжки – розкриття 66, 2 відсотка (по Україні – 48,1 відсотка);
- крадіжки з квартир – розкриття 70,4 відсотки (по Україні – 50,1 відсотка);
- розбої – розкриття 100 відсотків (по Україні – 82,5 відсотка);
- грабежі – розкриття 80,2 відсотка (по Україні – 62,6 відсотка);
- шахрайства – розкриття 80,5 відсотка (по Україні - 56,9 відсотка);
- порушення правил безпеки дорожнього руху зі смертельними наслідками – встановлено 62,1 відсотка осіб (по Україні – 48, 3 відсотка).

За цей же період на 16,5 відсотка більше, ніж торік, розкрито злочинів минулих років (по Україні +5,4%).

ЕКОНОМІЧНА ЗЛОЧИННІСТЬ. За звітний період міліція Прикарпаття виявила 396 злочинів економічної спрямованості, у тому числі на 2,5 відсотка більше (203 проти 198) – тяжких і особливо тяжких. Їх питома вага у загальній кількості виявлених економічних злочинів 51,3 відсотка. Зокрема, на чверть більше виявлено злочинів проти власності, у тому числі на 27,1 відсотка (61 проти 48 злочинів) – фактів розкрадань. Задокументовано 6 фактів розкрадань в особливо великих розмірах.

Окрім того, задокументовано один факт незаконної приватизації державного, колективного майна (торік таких злочинів не виявлено), 167 злочинів у сфері службової діяльності (торік 143), 18 фактів хабарництва (зростання 80 відсотків, торік було 10). Виявлено 35 злочинів, пов’язаних з приватизацією, у тому числі 25, пов’язаних з земельними відносинами.

ОРГАНІЗОВАНА ЗЛОЧИННІСТЬ. За п’ять місяців виявлено і припинено діяльність 4 (торік – 3) організованих злочинних груп, дві з яких скоювали економічні злочини, інші дві – злочини загально кримінальної спрямованості. До кримінальної відповідальності за скоєння злочинів у складі організованих злочинних груп притягується 14 осіб.

На виконання Закону України "Про боротьбу з корупцією" працівниками ОВС області складено та направлено до суду 32 адміністративних протоколи. 31 матеріал судами розглянуто. За результатами розгляду в суді 26 осіб оштрафовано, в тому числі 15 з них – державні службовці ІІІ – ІV категорій.

ПРОТИДІЯ НАРКОЗЛОЧИННОСТІ. За даний період в області задокументовано 249 злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків (порівняно з минулим роком зростання 8,3 відсотка). У 98 випадках йдеться про викриття збувальників наркотиків і наркосировини. Виявлено 5 міжнародних каналів надходження в область наркотиків (зростання 66,7 відсотка), задокументовано 12 фактів організації або утримання наркопритонів. До кримінальної відповідальності притягуються 158 осіб, які вчинили наркозлочини.

ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ. Упродовж 5 місяців на дорогах Прикарпаття зареєстровано 290 ДТП (зменшення на 34,7 відсотка порівняно з минулим роком). Внаслідок автопригод загинули 69 (зменшення на 17,9 відсотка) громадян, травмувалися 322 (менше на 28,2 відсотка) громадян.

З початку року працівники підрозділів ДАІ виявили та задокументували 66 тисяч 592 (+10,7 відсотка) порушень Правил дорожнього руху, в тому числі 49 тисяч 601 – грубих порушень ПДР і 5038 (майже на 2 тисячі більше, ніж торік) випадків керування автотранспортом водіями у стані сп’яніння.

Складено 13 тисяч 977 адміністративних протоколів за порушення ПДР, що передбачають позбавлення посвідчення водія. Суди розглянули 9853 адміністративні справи, за наслідками постанов у 7943 випадках на водіїв накладені штрафні санкції. Лише кожен п’ятий або 1910 правопорушників постановою суду позбавлений прав на керування транспортними засобами. По Україні суди жорсткіші і позбавляють прав на керування за грубі порушення Правил дорожнього руху 25 відсотків правопорушників.

БОРОТЬБА З НЕЛЕГАЛЬНОЮ МІГРАЦІЄЮ. На території Івано-Франківської області упродовж 5 місяців 2008 року виявлено 91 (проти 84 – за 5 місяців минулого року) нелегального мігранта.

За межі України видворено 85 іноземців за порушення Закону України "Про правовий статус іноземців" у добровільному порядку. Подано 18 позовів в суди щодо примусового видворення нелегальних мігрантів. Судами прийнято рішення по 8 позовах, 3 – повернуто.

Примусово видворено за межі України 8 іноземців.

За допущені правопорушення чи відсутність приймаючої сторони скорочено термін перебування 32 іноземцям (торік – 29).

З початку 2008 року виявлено та припинено 418 (торік – 344) правопорушень, пов'язаних з правилами перебування іноземних громадян та осіб без громадянства на території України, повідомляє Центр зв’язків з громадськістю УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі