друкувати


Сільським виробникам молока і м'яса відновили законне право

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-03 04:01:49

Вступила в дію постанова Кабінету міністрів України № 300 від 2 квітня 2008 р., якою внесено зміни до ПКМУ від 12 травня 1999 р. № 805 та доповнено реченням такого змісту: "При цьому суми податкового кредиту за звітний період включаються до податкової декларації з ПДВ платника податку, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом." Тобто реалізація с/г товаровиробниками переробним підприємствам молока та м'яса в живій вазі за нульовою ставкою знову в загальній декларації. Фактично відновили законне право виробникам сільськогосподарської продукції на відшкодування ПДВ.

До 28 березня 2007 р. їхній податковий кредит включали до податкової декларації платника податку за звітний період. За цією декларацією здійснювали розрахунки з бюджетом, відшкодування з бюджету податкового кредиту. Постановою Кабінету міністрів України від 28 березня 2007 р. № 596 "Про Порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі" зазначений порядок було викладено у новій редакції, в якій наведена вище норма не була передбачена. Одночасно з цим діяла інша норма порядку, згідно з якою залишок податкового кредиту покривався податковими зобов'язаннями наступних податкових періодів. У зв'язку з цим листом ДПА України від 7.11.2007 р. № 22703/7/16-1117 "Щодо окремих питань справляння податку на додану вартість" було роз'яснено, що суми від'ємного значення податку на додану вартість, які виникли у товаровиробників у результаті поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою за нульовою ставкою, включають до спеціальної декларації, за якою не здійснюють розрахунки з бюджетом (тобто не декларують суми бюджетного відшкодування).

ДПА України тривалий час підтримувала відновлення такого права платників і на його появу відреагувала миттєво - листом від 7.04.2008 № 7063/7/16-1117 відкликала попередні роз'яснення.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі