друкувати


Цього року порушено 372 кримінальні справи зі збитками, що перевищують 1 млн. грн.

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-02 03:49:52

Працівники органів внутрішніх справ МВС України продовжують роботу з викриття злочинів та правопорушень в сфері економіки.

Упродовж січня–квітня поточного року співробітниками органів внутрішніх справ викрито 18,8 тис. злочинів, з яких 14 300 (або 76,2%) – безпосередньо підрозділами Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Серед викритих злочинів 13,1 тис. (або 69,5%) кваліфікованих (середньої тяжкості, тяжких і особливо тяжких), у т.ч. 8,7 тис. тяжких та особливо тяжких їх видів.

Найбільш криміналізованими залишаються бюджетна сфера, де викрито 3,5 тис. (це 18,5% у структурі економічної злочинності) злочинів, агропромисловий комплекс – 1,3 тис. (6,7%), фінансово-кредитна система – 3,3 тис. (17,6%), з них 1,8 тис. (у сфері банківської діяльності, паливно-енергетичний комплекс – 1,2 тис. (6,6%) та сфера приватизації й орендних відносин – 1,3 тис. (6,7%).

Якісним показником роботи з декриміналізації сфери економіки є протидія резонансним злочинам зі значними збитками. Так, цього року викрито 1,9 тис. злочинів зі збитками понад 100 тис. грн., порушено 372 кримінальні справи зі збитками, що перевищують 1 млн. грн.

Загалом закінчено провадження у кримінальних справах за 11,6 тис. злочинами економічної спрямованості, з яких 11,2 тис. або 96,3 % направлено до суду. Серед них 4609 – у сфері службової діяльності, у т.ч. 885 – пов’язаних з хабарництвом.

За закінченими провадженням кримінальними справами збитки складають 502 млн. грн. (88% з них викрито безпосередньо співробітниками ДСБЕЗ), з яких реально відшкодовано 86,5% або 434 млн. грн. (90,2% - ДСБЕЗ).

Працівники органів внутрішніх справ продовжують вживати заходи, спрямовані на припинення свавілля корумпованих чиновників, викриття фактів хабарництва та інших видів кримінальної корупції, насамперед - в центральних та регіональних органах влади і управління, а також з боку посадовців, що мають дозвільні та регулятивні повноваження.

У сфері службової діяльності викрито 7,3 тис. злочинів (81,5 % або майже 6 тис. викрито оперативниками підрозділів ДСБЕЗ), у т.ч. 2,3 тис. – пов’язаних із зловживаннями владою або службовим становищем та перевищенням службових повноважень.

Збитки за кожним десятим (659) злочином, викритому у сфері службової діяльності, перевищують 100 тис. грн. Цей показник найвищий за останні роки.

Більше 1 тис. кримінальних справах порушено за фактами службових зловживань, де проходять, зокрема, посадові особи Міністерства оборони України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Мінтрансу, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської та Херсонської облдержадміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, службові особи Львівської, Сумської Тернопільської, Луганської міських рад, Харківської, Хмельницької та Чернігівської районних державних адміністрацій, заступника міського голови м. Дніпропетровська і голова одного з міст Рівненської області, низка інших посадових осіб органів влади, управління та місцевого самоврядування.

Працівниками органів внутрішніх справ та прокуратури викрито 1380 злочинів про хабарництво, з них 1166 (або 84,5%) – оперативними працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю.

Варто зазначити, що значно зросли задокументовані суми, що отримували викриті у хабарництві посадовці. Так, злочинів із сумою хабара понад 10 тис. грн. задокументовано вдвічі більше (243 проти 129 за аналогічний період м. р.), а із сумою понад 30 тис. грн. – майже втричі (85 проти 34). По 35 таких кримінальних справах сума задокументованих хабарів перевищила 50 тис. грн.

Так, за хабарництво затримано керівників органів самоврядування Дніпропетровської, Львівської, Тернопільської областей, службові особи Миколаївської облдержадміністрації, на Черкащині - Уманської РДА, на Волині - Ковельської РДА, на Донеччині - Ясинуватської РДА, на Дніпропетровщині - Нікопольської РДА та Софіївської РДА, на Одещині - В.Михайлівської РДА та Одеської ОДА та інші.

До суду направлено кримінальні справи по 885 (90% або 793 - ДСБЕЗ) злочинах про хабарництво.

Наприклад, на Дніпропетровщині направлено до суду кримінальну справу, порушену за ознаками ч.3 ст.368 КК України, стосовно голови однієї з райдержадміністрацій та директора приватного підприємства, яких затримано «на гарячому» під час отримання хабара в розмірі 400 тис. доларів США за виділення земельної ділянки площею 52 га в рекреаційній зоні.

До Київського райсуду м. Одеси направлено кримінальну справу, порушену стосовно начальника відділу ДПІ Київського району м. Одеси, якому обґрунтовано інкримінується 21 епізод отримання хабарів від приватних підприємців на загальну суму 45 тис. грн.

Уже засуджено до реальних термінів позбавлення волі депутатів органів місцевого самоврядування Волинської області за систематичне отримання хабарів на загальну суму 200 тис. грн. за сприяння у виділенні земель.

Вжиті заходи щодо попередження та виявлення зловживань в сфері земельних відносин за 4 місяці цього року дозволили викрити 1145 злочинів, пов’язаних з незаконним операціями із землею, та її використанням (за 4 місяці минулого року – 604 злочини), у тому числі 819 – з її приватизацією. Загальна сума збитків за цими протиправними діяннями складає 789 млн. грн. У структурі викритих злочинів 799 (або 69,7%) вчинено у сфері службової діяльності, у т.ч. 116 - про хабарництво та 116 – пов’язаних із самовільним захопленням земель та самовільним будівництвом.

Встановлено, що предметом протиправних посягань за виявленими злочинами є понад 16,5 тисяч га земель, у тому числі 10,5 тисяч га - сільськогосподарського призначення, 426,9 га - оздоровчого, рекреаційного, природоохоронного та історико-культурного призначення, 4,7 тис га - пов’язаних із самовільним захопленням.

Затримані “на гарячому” та притягуються до кримінальної відповідальності за хабарництво голова райдержадміністрації на Черкащині (50 тис. доларів), голова райдержадміністрації на Волині (10 тис. доларів), голова міської ради (3 млн. грн.), заступник голови Нікопольської райдержадміністрації (8 тис. доларів) та голова міської ради (5 тис. доларів) на Дніпропетровщині, міський голова на Львівщині (1 тис. доларів) та низка інших.

Зокрема, порушено кримінальну справу відносно голови міської ради в Дніпропетровській області та його помічника, які вимагали грошові кошти в сумі 600 тис. дол. США (3 млн. 030 тис. грн.) від директора комерційної структури за виділення земельної ділянки площею 4 га та 17.10.2007 отримали від нього як частину хабара грошові кошти в сумі 200 тис. дол. США (1 млн. 10 тис. грн.). Вимагачів заарештовано, кримінальну справу направлено до суду.

За матеріалами Департаменту ДСБЕЗ Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Міністерства оборони України та кількох комерційних структур, які підробили підпис колишнього Міністра оборони України у листі міському голові щодо відмови від земельної ділянки площею 16,6 га в Автономній Республіці Крим, внаслідок чого незаконно вилучено земельну ділянку державного підприємства Міністерства оборони України “Центральний військовий санаторій.

У результаті вжитих органами внутрішніх справ заходів у бюджетній сфері викрито 3,4 тис. злочини (89% або 3,1 тис. – співробітниками ДСБЕЗ), або кожен шостий із загальної кількості злочинів економічної спрямованості, з яких половина – тяжких та особливо тяжких. На третину збільшилася кількість виявлених таких злочинів (604) зі збитками понад 100 тис. грн.

Для прикладу, в м. Києві порушено кримінальну справу за фактом нецільового використання бюджетних коштів службовими особами Київської міської державної адміністрації у сумі більше 500 тис. грн.

Вжитими заходами за 4 міс. 2008 року органами внутрішніх справ виявлено 331 злочин (268 або 81% – ДСБЕЗ), пов’язаний з незаконним відшкодуванням ПДВ. Серед порушених кримінальних справ – 41 зі збитками понад 1 млн. грн. Загальна сума збитків складає 948 млн. грн. Попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму 354,4 млн. грн.

Так, на Донеччині викрито організовану групу посадовців низки комерційних структур, які, використовуючи корупційні зв’язки в контролюючих органах, шляхом проведення безтоварних операцій з використанням фіктивних документів незаконно отримали відшкодування ПДВ на суму 30 млн. грн. та намагалися ще незаконно отримати 100 млн. грн. На Тернопільщині викрито посадових осіб комерційної структури, які, використовуючи фіктивні документи, через транзитні рахунки 9 комерційних банків Луцька та Києва намагалися отримати незаконне відшкодування ПДВ на загальну суму 151 млн. грн., частину коштів уже ними легалізовано "відмито".

У результаті вжитих заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки держави викрито 2,5 тис. злочинів на об’єктах паливно-енергетичного комплексу.

Зокрема, у Донецькій області викрито посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю, які уклали з акціонерним товариством договір на постачання на адресу останнього дизельного палива. В подальшому представниками російського представництва ТОВ надано до комерційного банку підроблені документи про постачання нафтопродуктів та безпідставно розкрито акредитив, внаслідок чого зазначеними особами з рахунку ВАТ перераховано на рахунок представництва ТОВ грошові кошти в сумі 6,45 млн. грн., без фактичного постачання нафтопродуктів.

У контексті захисту економічних інтересів держави у сфері зовнішньоекономічної діяльності працівниками служби задокументовано більш ніж 1 тис. злочинів, значна частина яких пов'язана з контрабандним переміщенням товарів через митний кордон України.

На Дніпропетровщині ліквідовано канал незаконного ввезення металопродукції. Викрито злочинну діяльність службових осіб одного з приватних підприємств, які під час імпорту на територію України нержавіючої сталі бразильського та шведського виробництва на суму 464,4 тис. грн. надали до митниці документи, що містять неправдиву інформацію про виробника та митну вартість увезеного товару. Порушено кримінальну справу про контрабанду.

На Одещині ліквідовано канал незаконного переміщення металопродукції. Викрито злочинну діяльність експерта однієї з комерційних структур, який з метою переміщення через митний кордон України вантажу металопродукції вагою 20 т на суму 5 млн. грн. надав до митниці підроблені документи на зазначений вантаж. Порушено кримінальну справу про контрабанду.

Проведеним комплексом широкомасштабних оперативно-профілактичних заходів викрито 2,1 тис. фактів незаконного обігу спирту й алкогольної продукції, у результаті чого вилучено коштів та товарно-матеріальних цінностей на суму 12,6 млн. грн., понад 1,7 млн. пляшок фальсифікованих алкогольних напоїв, 291 тонну спирту та майже півмільйона підроблених акцизних марок.

У Тернопільській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України, стосовно службових осіб державного горілчаного заводу, які під час укладання кредитного договору з комерційним банком всупереч вимог Законів України "Про заставу" та "Про приватизацію державного майна" незаконно передали в заставу майно цього підприємства. Внаслідок неналежного виконання службовими особами цього підприємства умов договорів право власності на цілісний майновий комплекс державного підприємства перейшло іншим комерційним структурам.

У Чернівецькій області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України за фактом зловживання з боку службових осіб державного спиртового заводу, які протиправно реалізували 600 тонн спирту етилового вартістю понад 3 млн. грн. Слідство триває.

У сфері інтелектуальної власності виявлено 1 тис. злочинів, вилучено з обігу 1,3 млн. примірників контрафактної аудіовізуальної продукції на суму27 млн. грн.

Так, на Київщині припинено протиправну діяльність групи осіб, які організували діяльність підпільного цеху з виробництва фальсифікованої кави з незаконним використанням відомих торговельних марок. Під час перевірки в правопорушників вилучено більше 30 тис. одиниць готової фальсифікованої кави, понад 25 тис. етикеток для кави, обладнання та інші матеріали для виробництва на загальну суму понад 700 тис. грн.

У Дніпропетровській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ст.203-1 Кримінального кодексу України стосовно приватного підприємця, який організував діяльність підпільного цеху з тиражування та продажу контрафактних DVD-дисків. Під час обшуку місця проживання у правопорушника вилучено 21 тис. контрафактних DVD-дисків на загальну суму понад 428 тис. грн., повідомляє ДДСБЕЗ МВС України.

Обговорити на форумі