друкувати


Квітка Цісик мріяла співати для України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-27 11:35:26

Унікальним тембром голосу вона підкорила Америку, навперебій сипалися концертні пропозиції, а великі компанії запрошували озвучити їхню рекламу. Гроші від цього дівчина відкладала, щоб здійснити мрію - побачити Україну й подарувати землякам записи своїх пісень.

Якби мрія збулася повністю, співачка, можливо, приїхала б у Коломийщину, в село Ліски, куди свого часу з Тернопільщини перебрався її дідусь Олексій Цісик. Тато Квітки Володимир виростав у багатодітній родині з братами Миколою, Євгеном, Ізидором, Корнелем, Зеником та сестрою Іванною. Олексій Цісик працював на залізній дорозі, мав велику пасіку. Жили під лісом, ще й нині цю місцину в Лісках називають Цісиковою. На сільському цвинтарі похована татова мама, бабуся Квітки. У місті над Прутом мешкав стрийко Євген, в минулому січовий стрілець, диригент галицьких театрів, композитор. Працював у музичній школі, в будинку вчителя, в школі № 8, де вів хор. Похований 1956 р. на старому коломийському цвинтарі Монастирок.

Хто ж ця дівчина, яку в Америці нарекли Квіткою? Збираючи по крупинці відомості, з розповідей літніх коломийських інтелігентів, зокрема Іванни Станько, довідалася про емігрантів, подружжя Володимира Цісика з Лісок та Іванну (родом зі Львова, з прізвищем Лев). Покидаючи Україну 1944 р., скрипаль Володимир, випускник львівської консерваторії, зміг узяти з собою тільки скрипку. Це не завадило йому згодом викладати в Українському музичному інституті Америки. Квітка ж народилася в квітні 1953 р. в Нью-Йорку і теж виростала скрипалькою.

Акомпанувала їй старша сестра Марія (народжена 45-ого в німецькому таборі), згодом відома в світі піаністка, директор консерваторії в Сан-Франциско. Але дівчину притягувала не так скрипка, як спів. Володіючи рідкісним сопрано, наполегливо вчилася вокалу в професора, послідовника віденської оперної традиції Себастіана Енгельберга, закінчила Нью-Йоркську консерваторію. Досконала вокалістка Кейсі Цісик почувала себе вільно в будь-якому музичному стилі. 1977 р. отримала "Оскара" за кращу пісню для кіно. її запрошували до співпраці над альбомами поп-та рок-зірки, часто співала в хорі з майбутнім королем поп-музики Майклом Джексоном. Після музичної реклами "Кока-коли" від 1982 р. була єдиним і незмінним голосом компанії "Форд моторе".

Одна з найбільш високооплачуваних виконавиць для радіо і телебачення, успішна американка в душі залишалася українкою, хотіла співати для Вітчизни, яку мріяла побачити. Свій перший альбом у 1980 р. так і назвала "Пісні з України", але батьківщину відвідала єдиний раз у 1983-ому, з мамою, дуже коротко, а про виступи не було й мови. Другий україномовний альбом "Два кольори" вийшов 1989 р. До запису залучила найкращих інструментальних музикантів Нью-Йорка, яких не могли собі дозволити навіть відомі поп-зірки Нового світу. Партії роялю блискуче виконала сестра Марія. Аранжування окремих творів, зокрема Івасюкових пісень, дивовижно здійснив чоловік Квітки англієць Едвард Ракович. Два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці, відомі в світі, зібрали багато нагород в Канаді, номіновані 1990 р. на "Греммі". Чи можна їх придбати в Україні? Кажуть, іноді на столичному майдані Незалежності біля Головпошти на розкладці, де реалізують записи українських виконавців, щастило декому.

Після проголошення незалежності співачка мріяла приїхати з концертами в Україну. Але не судилося. Навесні 1998 р. сотні музичних радіостанцій Америки передали, що чудовий голос пішов зі світу живих. Причина смерті - рак, як і в її мами та сестри Марії. (До речі, батько, відомий скрипаль, помер на сцені під час концерту). За океаном у пам'ять про Квітку Цісик заснували фонд підтримки музично обдарованих дітей, а про сестру Марію - фонд "Адже життя прекрасне", який збирає кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.

У місті над Прутом не доводилося бачити в продажу всесвітньо відомі пісенні альбоми Квітки, але одна з вулиць носить ім'я Цісиків.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі