друкувати


Сюрпризи і закономірності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-27 10:27:26

Цьогорічні випускники та інші учасники зовнішнього незалежного оцінювання підійшли до завершення тестових випробувань. Процес ЗНО, котрий в перші дні викликав так багато уваги, побоювань і зауважень, пізніше ввійшов у нормальне робоче річище. Масових фактів списування не було, чотирьох учнів вигнали з аудиторії за користування мобільними телефонами. З 21 травня почався друк сертифікатів, котрі учасники ЗНО зможуть отримати у пунктах реєстрації. Важливо, що за учнями зберігається право — подавати чи не подавати сертифікат до школи.

Український центр оцінювання якості освіти проаналізував результати тестування з української мови та літератури, математики та історії України. З’ясувалося, що найвищими балами не можуть похвалитися престижні дорогі навчальні заклади, а результати сільських та міських учнів істотно не відрізняються. Щоправда, результати з математики кращі у випускників міських навчальних закладів (це пояснюється тим, що школи з поглибленим вивченням математичних дисциплін, як правило, розташовані в містах).

Максимальний результат — 200 балів — із двох предметів набрали лише 19 учасників ЗНО. Український центр оцінювання ідентифікував їх — шестеро найкращих з Києва, по двоє — з Чернігівської, Чернівецької та Київської областей та по одному — з Донецької, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Херсонської, Черкаської областей та Криму.

Директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук пообіцяв, що до 1 вересня будуть опубліковані переліки всіх навчальних закладів з показниками у відсотках за отримані бали з винесених на ЗНО предметів. Відомо, що до престижних навчальних закладів батьки першокласників подають заявки ще у лютому. Можливо, варто почекати. Фахівці кажуть, що результати ЗНО вже похитнули статус іміджевих ліцеїв та гімназій.

Якщо робити аналіз результатів обов’язкового тесту — української мови та літератури — то об’єктивною є цифра 8,8% Саме стільки учасників не пройшли прохідного бар’єру, тобто набрали 123 і менше балів за шкалою від 100 до 200. Трохи більше половини тестувальників отримали 150 балів і більше. Найгірші показники виявилися в учнів Криму, найкращі — у киян та львів’ян. Загалом з української мови та літератури протестовано 461 тис. 210 осіб.

У тестуванні з математики взяли участь 226 тис. 84 абітурієнти, з них 4,6% не здолали прохідного бар’єру, тобто переоцінили себе, хоча математика і не була обов’язковою. 52% мають оцінку понад 150 балів. Найкращі знання з математики продемонстрували учні Києва, Севастополя, Херсонської та Чернігівської областей, найгірші — Чернівецької, Закарпатської та Вінницької.

Можна також зробити висновок, що загалом з усіх предметів зросла кількість учнів, які демонструють достатній і середній рівні знань, та зменшилась кількість тих, хто має високий рівень навчальних досягнень.

Історію обрали для складання 83 тисячі 465 учнів, 9% отримали непрохідний бал, 51% — понад 150. Найкраще знають історію на Львівщині та у Києві, гірше — на Закарпатті, в Криму та в Одеській області.

На жаль, не обійшлося цьогорічне ЗНО без прикрих моментів — вульгарними словами і непристойними матюками оформили власні роботи деякі учні. За словами І. Лікарчука, таких робіт було кілька десятків, і всі вони отримали менше 124 балів, тобто шлях до вищої освіти для них закрито.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі