друкувати


Гривня нарощує м’язи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-26 12:11:21

Про те, що Національний банк України все більше схиляється до ревальвації гривні, посадовці головного банку країни казали вже давно. Принаймні ще кілька місяців тому голова правління НБУ Володимир Стельмах уже говорив про таку можливість. Згодом ці розмови посилились, особливо на тлі надмірної інфляції. У першу чергу це було пов’язано із пошуком прийнятних для економіки шляхів щодо зниження інфляції, яке не вплинуло б на згортання економічної активності. Втім, навіть не зважаючи на це, рішення правління НБУ щодо підвищення офіційного курсу гривні увечері 21 травня стало «громом серед ясного неба». З’ясувалось, що про нього не знали навіть окремі члени ради НБУ, засідання якої, мабуть, невипадково було призначено на 22 травня.

Слід зауважити, що рішення головного банку країни важко назвати невмотивованим. Річ у тому, що офіційний курс гривні уже давно не відповідав її курсові на міжбанківському валютному ринку та на готівковому. Крім того, економісти обговорювали можливість переходу від фіксованого до плаваючого курсу української валюти, який дозволятиме не накопичувати проблеми у сфері валютних курсів, а частково їх гасити. Додамо до цього, що не раз доводилось чути, що штучне стримування курсу гривні щодо долара, який падає, призводить до того, що українська економіка перебирає на себе частину доларової інфляції. Насторожувало у цій ситуації лише одне: своїм рішенням від 21 травня НБУ фактично вийшов за рамки курсу, передбаченого в основних принципах грошово-кредитної політики на 2008 рік. Нагадаємо, що ці принципи встановлювали коридор офіційного курсу гривні у межах 4,95-5,25 грн. за долар.

Уже перша реакція на рішення НБУ була, м’яко кажучи, неоднозначною. Наприклад, деякі видання цитували реакцію члена ради Національного банку України Анатолія Федоренка, який стверджував, що нічого не знав про зміну офіційного курсу гривні.

Позицію НБУ дещо прояснив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький. «НБУ ставить на крило оновлену модель монетарного поводження з посиленим рестриктивним (обмежувальним) акцентом з метою протидії інфляційному тиску, але без неприйнятного охолодження економіки, — сказав він. — Забезпечивши більшу гнучкість курсу, тобто можливість руху в обидва боки, ми не повинні виключати можливості ослаблення. Якщо ж буде посилення курсу, то за підсумками року воно не повинно перевищувати темп економічного зростання».

Литвицький також підкреслив, що Нацбанк має намір згладжувати надлишкові коливання курсу на міжбанківському ринку шляхом проведення відповідних інтервенцій.

Литвицький також вважає, що, на відміну від 2005 року НБУ не посилив офіційний курс, а привів його у відповідність до того, що утворився на ринку. «Ринок посилив курс, а не Нацбанк».

При цьому рішення про зміну офіційного курсу прийнято на тлі виконання Державного бюджету з початку року з профіцитом і з урахуванням профіциту платіжного балансу, що спостерігається протягом останніх трьох місяців. А збереження розриву між офіційним курсом і ринковим уже створювало проблеми для бізнесу.

Уже наступного дня після рішення правління НБУ рада банку рекомендувала його правлінню встановити офіційний курс в межах 4,95-5,25 UAH/USD, як це передбачено засадами грошово-кредитної політики на 2008 рік. За словами голови ради НБУ Петра Порошенка, всі члени ради проголосували одностайно, і лише голова правління НБУ Володимир Стельмах утримався. Рада Національного банку ветувала рішення правління про ревальвацію гривні. Зауважимо, що відповідно до закону про Нацбанк, Рада НБУ має право з метою забезпечення виконання основних принципів грошово-кредитної політики застосовувати вето щодо рішень правління НБУ. У такому випадку рішення правління може набрати сили лише при його підтвердженні 2/3 членів правління.

Петро Порошенко рекомендує населенню не здавати долари за заниженим курсом. «Розумна порада — не поспішати здавати долари, тому що це однозначно призведе до втрат», — сказав він. А також рекомендував гривню, як засіб заощадження. Голова ради НБУ також не радив приймати жодних різких фінансових рішень у моменти невизначеності. Він ще заявив, що питання офіційного курсу вимагає додаткового вивчення, і правління з цим погодилося...

Попри це Нацбанк зберіг офіційний курс гривні на 23 травня на рівні 4,85 грн./$1, незважаючи на вимогу ради НБУ. Вчора правління Нацбанку подолало вето ради банку.

Що стосується готівкового ринку, то його учасники чітко зреагували на невизначену ситуацію та суперечки довкола офіційного курсу тим, що, з одного боку, знизили курси купівлі долара чи євро, а також тим, що збільшили маржу між курсом купівлі та продажу. Поки ситуація внормується, у багатьох із них буде можливість на цьому добре заробити. Тож і не дивно на цьому тлі виглядав курс купівлі євро в одному з обмінників Івано-Франківська — менше 7 гривень, а різниця між курсами купівлі і продажу валют зашкалювала за 10 відсотків.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі