друкувати


Захищає свій дім... на даху

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-19 02:40:57

Про мешканців "ветхого" будинку на вул. Мазепи, 83 так би й забули. На початку 90-их сусідню хату, що прилягала, знесли, а людей навесні переселили навпроти в новеньку п'ятиповерхівку. Іншим намалювали таку ж перспективу, але восени. Обіцяного, як кажуть, три роки чекають. Наступний міський голова на запитання, де ті квартири, які мали надати, тільки стискав плечима.

Чим ошатніший тепер ставав сусідній супермаркет і його подвір'я з плиткою, тим усе більше упадав в око будівельний контраст і псував, зрозуміло, естетичний вигляд писанкового міста. А коли один із нових власників престарілої хатини начебто взявся реконструювати спільний дах, інші запротестували. Та так, що 30-річна Оксана Турейчук вилізла на покрівлю й заявила про готовність тут днювати й ночувати.

- За 22 роки проживання в цьому будинку в нашої мами виросли я та моя сестра, в якої народився син, - написала в зверненні в газету Оксана. - 17 років споруда була на балансі жеку, її жодного разу не ремонтували. Міській раді до нас не було діла. Чому тепер, коли позаду нашої хати розгорнулося будівництво супермаркету, це стурбувало й зацікавило владу? Одного разу, коли нас вона водила за носа, достатньо. Тому на спільному даху захищаю свій дім, який нечесним шляхом наш сусід Василь Пеца-Довбуш намагається зруйнувати. Йому сприяє мерія, бо видала дозвіл на рекон¬струкцію без нашої згоди. Житло ми на законних підставах приватизували, тут і зареєстровані.

Родина Турейчуків у нібито реконструкції даху вбачає підступ. Ремонт можуть здійснювати так, що будівля завалиться, тоді їм доведеться шукати правди в судах. "Думаю, кожному зрозуміло, про що мова, - вважає Оксана. - Саме тому я сиджу на даху над стіною, з якої розпочали рушити будинок, а вся родина, щоб цього не трапилося, цілодобово чергує, вночі - в припаркованому легковику". Вона, розуміючи ситуацію, не засуджує потужного сусіда-будівельника, бо це хороша й необхідна справа. Та в чому винна їхня сім'я? Маючи сприятливу нагоду, хочуть скористатися, можливо, єдиним у житті шансом придбати житло. Нове помешкання від держави вже їм не світить, про приватизацію землі задля реконструкції своєї частки в старому без згоди сусіда можуть не мріяти. Супермаркет вони теж не влаштують, а їх - запропонована ним компенсація - до 60 тис. у.о. і не більше.

- Невже приватну власність продають за ціною, яку встановлює покупець? - дивується О. Турейчук.

Тим часом справа набуває розголосу і виходить за межі Коломиї, стала героєм "Надзвичайних новин" телеканалу ІСТ/. А чи не краще для справедливого розв'язку конфлікту звернутися до місцевого третейського суду? Щоб відтак одна зі сторін не відшкодовувала витрати на позови й адвокатів, бо без богині Феміди, так виглядає, не обійтися.

Автор: Остап КВАС, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі