друкувати


Законодавчі зміни допоможуть навести порядок на дорогах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-16 11:33:32

Поки точаться дискусії щодо правомірності заходів міліції щодо посилення контролю за безпекою дорожнього руху, які активізовано з січня цього року, необхідність такої роботи підтверджують її результати - 500 врятованих життів і 2700 нетравмованих людей, адже саме на скільки менше постраждали в ДТП цього року порівняно з минулим. Тож попри всі закиди з боку ображених на дії ДАІ, суспільство оцінило «закручування гайок» для несумлінних водіїв позитивно.

«Я хочу, щоб громадяни зрозуміли, що ДАІ і учасники руху на дорозі – партнери, а не супротивники. Хочу, щоб ми разом забезпечили збереження життя та здоров‘я якомога більше наших громадян», - наголошує начальник Департаменту ДАІ Сергій Коломієць. Будь-яке ігнорування Правил дорожнього руху – це правопорушення, на яке не повинні заплющувати очі, незалежно від його тяжкості, адже безкарність породжує вседозволеність. Остання ж зазвичай є причиною більшості смертей на дорогах.

Керівництво ДАІ погоджується з думкою експертів про те, що зростання кількості ДТП - незворотній процес, пов‘язаний, в першу чергу, із збільшенням кількості транспортних засобів на дорогах. «Дійсно, світова тенденція йде до зростання, але ми сьогодні світову тенденцію перевищуємо втричі. У нас припустимим може бути рівень аварійності до 3 тисяч загиблих на рік. А ця цифра зросла з 7 тисяч до 9,5 тисячі життів. Це вже критично. Та покращуючи вулично-шляхову мережу, вдосконалюючи законодавства, ми можемо вплинути на ситуацію», - зазначив Сергій Коломієць.

Стан доріг безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху. На думку начальника ДАІ, на дорогах загального користування, за які відповідає Мінтранс, більш-менш порядок. А от, щодо міських доріг, які є комунальною власністю, чимало питань. Організації, які їх обслуговують, зі своїми обов‘язками не справляються і відповідальності за це практично не несуть. Працівники ДАІ можуть направити відповідний припис, який закінчується штрафом у... 68 гривень. А це навіть покаранням назвати важко. Інформування ДАІ відповідних інстанцій про недоліки теж не завжди має адекватне реагування. А тим часом рух не зупиняється, і нерідко ДТП трапляються саме через незадовільний стан доріг, відсутність розмітки тощо.

Після низки резонансних ДТП протягом травневих свят роботу ДАІ значно активізовано. Як повідомив Сергій Коломієць, сьогодні діє спеціальна вказівка Міністра внутрішніх справ у вихідні дні чисельність нарядів міліції збільшувати, а не зменшувати. «Тож коли у громадян буде вихідний, для працівників міліції це буде напружений робочий день», - зазначив керівник ДДАІ.

Втім, «під контролем» перебувають і самі працівники Державтоінспекції. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко неодноразово наголошував на жорсткості покарань, які очікують на працівників міліції, котрі спокусяться на пропонований порушниками ПДР хабар. Адже не секрет, що деякі водії-порушники намагаються відкупитися від правоохоронців. Під час останньої виїзної колегії МВС Юрій Луценко досить суворо поставив питання про підвищення рівня дисципліни та відповідальності працівників Державтоінспекції. За дії підлеглих отримали покарання – від попередження аж до звільнення з посади – керівники обласних підрозділів ДАІ.

Та найголовнішим чинником, який може суттєво вплинути на стан аварійності на дорогах, все ж залишається необхідність внесення законодавчих змін. Узгодження в комітетах Верховної Ради України поданого і прийнятого в першому читанні комплексного законопроекту (реєстраційний № 1061-5), яким передбачено внести зміни та доповнення до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», Кримінального, Земельного і Бюджетного кодексів та Законів України „Про міліцію", „Про дорожній рух", „Про рекламу", „Про перевезення небезпечних вантажів", „Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" на сьогодні є першочерговим. Новий законопроект покликаний значно посилити відповідальність для порушників, зокрема, суттєво підвищити розміри штрафів, запровадити електронну систему врахування порушень тощо. Однак парламентарії ніяк не можуть приступити до його розгляду. Тим часом, автошляхи щодня забирають нові й нові життя, повідомляє ДЗГ та МД МВС України.

Обговорити на форумі