друкувати


Для випускників ще одна перспектива

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-14 11:38:05

Сьогодні мало пообіцяти майбутньому абітурієнту диплом про освіту. Молода людина повинна бути певна, що обраний нею фах дозволить знайти добре оплачувану, запотребовану на ринку праці (і на перспективу) роботу, можливість кар'єрного росту. Саме так працює Коломийський економіко-правовий коледж Київського національного торговельно-економічного університету.

Цей навчальний заклад веде підготовку фахівців за сімома спеціальностями. Хтось знаходить себе у банківській справі, хтось — у юриспруденції. Випускники коледжу впевнені у завтрашньому дні. Та спочивати на лаврах і зупинятися на досягнутому тут не прийнято. Тому коледж заповзявся вивчити прогноз попиту та пропозиції на ринку праці області, залучивши обласний та міськрайонні центри зайнятості Коломиї, Косова, Яремче, щоб з'ясувати, які нові спеціальності можна було б відкрити, враховуючи потреби ринку і можливості самого коледжу.

Аналіз практики господарювання на ринку праці показав, що одним із пріоритетних напрямів розвитку економіки області є сфера обслуговування населення: організація сервісу в готелях, ресторанах та торгівлі. Тож є потреба у фахівцях цього профілю.

Підтвердження про доцільність та перспективність підготовки таких спеціалістів на базі економіко-правового коледжу і відповідне клопотання про це на ім'я голови ОДА і управління освіти надіслали директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості М.Горбаль, голова Коломийської райдержадміністрації М.Вінтоняк, міський голова Ю.Овчаренко. Свою підтримку і готовність працевлаштувати випускників коледжу — фахівців туристичного бізнесу — засвідчили дирекції баз відпочинку "Перлина Карпат" (Шешори), "Легенда Карпат" (с.Старі Кути, Косівщина), готельно-туристичного комплексу "Буковель", ТзОВ санаторій "Карпатські зорі" (Косів), готелі "Писанка , "Станіславський", Монарх", ТзОВ "Аліна і К ЛТД" та чимало інших готельно-відпочинкових комплексів.

Для відкриття в коледжі спеціальностей "Організація обслуговування в готелях", "Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі" є всі умови: матеріальна й навчальна бази, кадровий потенціал. Зокрема, оновлено обладнання, навчальні посібники, підручники, довідкову літературу, комп'ютерну техніку. Готується до відкриття експериментальна лабораторія інноваційних технологій обслуговування в підприємствах ресторанного господарства і туристичного бізнесу, експериментальна лабораторія "Учбовий готель", створюється навчально-туристична фірма.

Серед фахівців, яких готуватиме коледж відповідно до вимог міжнародних стандартів сфери туристичної інфраструктури, будуть: фахівці з гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси), інспектори з контролю якості послуг, фахівці з готельної і ресторанної справи, консультанти з подорожей та організатори дозвілля, адміністратори готелів та ресторанів.

Відповідна кваліфікаційна підготовка дасть змогу молодим спеціалістам володіти високим рівнем ділового спілкування, забезпечить їх соціальними, гуманітарними, культурологічними, історичними, правовими, естетичними, рекреаційними, екологічними знаннями, володінням сучасними комп'ютерно-інформаційними технологіями, а знання двох іноземних мов дасть можливість організовувати роботу з управління та обслуговування дипломатичного корпусу.

Коледж ставить за мету підготувати фахівців новітньої формації, здатних задовольняти потреби як вітчизняного, так іноземного споживача. Випускники коледжу матимуть змогу продовжити навчання в Київському національному торговельно-економічному університеті за напрямом "Готельно-ресторанна справа".

Автор: Вікторія КОХАН
Обговорити на форумі