друкувати


Мінімізація - зменшення доходів бюджету

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-12 10:20:13

Зустріч з керівниками підприємств торгівлі, торгівельно-посередницької діяльності, будівельної та деревообробної галузей, харчової промисловості та готельно-ресторанного бізнесу відбулася нещодавно в Коломийській оДПІ за участю представників місцевих органів влади та прокуратури.

Обговорювали посилення контролю за дотриманням чинного законодавства при декларуванні та сплаті належних платежів до бюджету з метою досягнення оптимального рівня податкового навантаження та руйнування схем мінімізації податкових надходжень.

Перспектива розвитку регіону значним чином залежить від рівня залучення коштів Державного бюджету через різні дотації, інвестиційні програми, субвенції тощо, розмір яких пропорційний сумі податків, сукупно сплачених підприємствами всіх галузей регіону. Тому для нормального функціонування місцевої інфраструктури необхідне якісне наповнення як бюджетів міста та району, так і державного.

Основним документом, яким керується податкова служба, є Закон "Про Державний бюджет України на 2008 рік", а основний принцип наповнення - добровільна та повна сплата податків всіма платниками.

Сьогодні оцінюємо роботу підприємств ще за одним показником - навантаження з податку на прибуток, що передбачає співвідношення нарахованої суми податку до задекларованих валових доходів.

Прем'єр - міністр України Ю.Тимошенко на розширеній нараді у Національному університеті ДПС України 14 березня 2008 року звернула увагу на те, що значні втрати надходжень до бюджету допускають через застосування платниками схем ухилення від оподаткування та мінімізації податкових зобов'язань, що призводить до зменшення податкового навантаження.

За результатами 2007 року, середнє податкове навантаження з податку на прибуток на підприємствах Коломийщини становить 1,44 %, більше, ніж в області ( 0,69 %) та загалом в Україні (1,25). Проте без урахування найбільшого платника - ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів" становить 0,65%. Ще є низка суб'єктів господарювання, які працюють нижче можливостей, з низьким податковим навантаженням. Підприємств, де воно менше середньо галузевого, в регіоні 111. Проте їх у 4 рази перевищують підприємства, у яких протягом 2007 р. податкове навантаження менше 1%. Умовні втрати бюджету становлять 3065 тис. грн. В той же час тільки одне ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів"(8,92 %) сплачує левову частку платежів до бюджету. В регіоні працюють підприємства, які декларують від'ємне оподаткування та валові доходи на рівні валових витрат, як результат - бюджет не отримує жодної гривні податків. Від них 2007р. бюджет недоотримав 434 тис. грн. податку на прибуток. Серед підприємств промисловості, будівництва, торгівлі, сільського господарства в районі показник податкового навантаження відстає від середньогалузевого рівня. Так, в оптовій торгівлі міста і району 0,29% при середньообласному 0,32.

Про нерівність у сплаті податків красномовно говорять ті факти, що підприємства з однаковим видом діяльності мають різне податкове навантаження. Причина - застосування схем мінімізації. Найпоширенішою є заниження сплати податків за рахунок збільшення витрат, які не завжди обґрунтовані. Тому основним напрямком роботи податківців у 2008 році є упередження та руйнування схем мінімізації податкових зобов'язань, залучення платників податків до повної сплати належних платежів. Доводиться систематично і з максимальним ефектом здійснювати контрольно-перевірочні заходи. За результатами перевірок 19 СГД додатково залучено 220 тис.грн. податку на прибуток, 90 тис.грн. на додану вартість, зменшено збитки на 115,3 тис.грн. та зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування на 25 тис.грн.

З'ясування причин такого становища, щоб поступово наблизити показник регіону до рівня області та України, - завдання податкової служби загалом та цієї зустрічі зокрема. Платники податків повинні добре усвідомлювати свою роль в наповненні бюджету, працювати легально, а не будувати схеми штучної збитковості і мінімізації зобов'язань. Від рівня платежів залежить економічна стабільність і розвиток нашого регіону, тому наблизитися до середньогалузевого навантаження - завдання кожного підприємства.

Джерело: Коломийська оДПІ
Обговорити на форумі