друкувати


"Важкі" підлітки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-07 11:18:28

Як добре виховати дитину? Про це написано чимало книжок, в яких узагальнено мудрі поради й настанови. Проте в реальному житті, до кожної конкретної дитини, не завжди їх вдається застосувати, або вони чомусь не дають того результату, на який очікуєш. Власне, про таку категорію дітей, яких називають важкими, ми й ведемо розмову зі старшим оперуповноваженим кримінальної міліції у справах дітей Вадимом ВАСИЛЕЦЬКИМ.

Мій співрозмовник розповів про рейд "Діти вулиці", який проводить їхній підрозділ спільно зі службами у справах неповнолітніх району та міста. На жаль, не зникають з наших вулиць малолітні волоцюжки. Вижебрують гроші у перехожих, підзаробляють у поїздах, так себе й утримують. А буває, що до такого "промислу" їх примушують власні батьки.

— Одного такого хлопчину виловили у приміському поїзді, — розповідає Вадим. — Звати Грицько, із Закарпаття. Три дні поспіль катався, гроші канючив. Брудний, змарнілий. Жебракувати, як з'ясувалося, посилала його мама. Коли ми хлопчину відправили в притулок, одразу з'явилася. Плакала, мовляв, віддайте дитину, як я без нього. Аякже, жила за його рахунок. А хлопчина у притулку віджив.

Трапляється, що пускатися в мандри дитину змушують аж ніяк не нестатки, голод. Це окрема група підлітків, так званих комп'ютероманів. Пристрасть до комп'ютерних ігор змушує їх викрадати гроші в батьків, потім — позичати у друзів. А коли доводиться віддавати борги, вони тікають від своїх "кредиторів", переховуються. Часом буває так, що батьки навіть не підозрюють, у яку залежність потрапили їхні діти. Б'ють на сполох лиш тоді, коли чадо раптом не приходить ночувати.

Так трапилось із одним коломийським хлопчиною, який програвав усі кишенькові гроші, що давала йому мама. Запити щоразу зростали, адже він "спонсорував" і своїх друзів. Якось поцупив з дому чималеньку суму. Вочевидь, не збирався повертатись, поки все не програв, а потім і страшно стало.

Додому його повернули працівники міліції. Мама в розпачі. Виховує сина одна. "Стараюся, щоб він ні в чому не відчував потреби, не почувався обділеним, а він вчитися не хоче, став замкнутим, живе у своєму віртуальному світі", — плаче жінка.

Є ще одна категорія дітей, котрі тікають з дому, бо їм хочеться волі, романтики. Лише протягом першого кварталу цього року працівниками ВК МСД розшукано і повернуто додому п'ятеро таких утікачів. Дівчата покидають рідну оселю, бо не знаходять взаєморозуміння з батьками. їм не подобається хлопець, у якого закохалася їхня донька, вважають, що він не вартий її. А дівчина заради коханого готова хоч на край світу. Ось така вона, сила кохання. І батькам, замість того, щоб сказати категоричне "ні", варто знайти розумний компроміс, інакше можуть потім не скаятись.

Проблемними стають і діти, батьки яких за кордоном. Щоб компенсувати свою відсутність, вони посилають дітям гроші, які ті марнуюсь на всілякі витребеньки, хизуються перед ровесниками. А з-поміж тих немало знайдеться охочих використати хвалька, а то й уплутати його в якусь неприємність, прилучивши до спиртного. Як правило, все починається з пляшки пива.

На закінчення нашої розмови Вадим Василецький просив звернутися до всіх дорослих не бути байдужими. Якщо комусь відомі факти жорстокого поводження з дітьми або що вони не мають належної опіки, — повідомляти про це їхню службу. Так можна було б запобігти не лише дитячій бездоглядності, а й злочинності.

Автор: Вікторія КОХАН
Обговорити на форумі