друкувати


Невтомною працею любіть Україну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-06 03:37:33

У Коломийському педагогічному коледжі організували обласну науково-практичну конференцію на тему: "Упровадження ідей української етнопедагогіки Мирослава Стельмаховича в практику роботи загальноосвітніх навчальних закладів", присвячену вшануванню 10-ліття від дня смерті академіка.

Він пройшов 30-річний шлях від асистента до професора й академіка Академії педагогічних наук. Його спадщина містить понад 300 праць, у тому числі методичних посібників, монографій, публікацій. В останній рік життя очолював кафедру психолого-педагогічних дисциплін, яку заснував у Коломийському індустріально-педагогічному технікумі. Це рідкісний факт, коли науковець Такого рангу трудився на периферії.

Як підкреслив директор педколеджу Валерій Ковтун, Мирослав Стельмахович мріяв про такий заклад. Про його роль як феномена, основоположника нового періоду української педагогіки, спрямування шкіл на національні ідеї, про вдячних учнів мали слово науковці Ольга Барабаш, Любомира Калуська. Про традиції етнопедагогіки, їхнє застосування у навчально-виховній роботі розповіли викладачі педколеджу, послідовники Стельмаховича Оксана Жданович і Михайло Ходак, підкреслюючи значення творчої спадщини у вивченні психолого-педагогічних дисциплін, роль обрядів у вихованні підростаючого покоління. З вуст старшого викладача кафедри інституту післядипломної освіти Світлани Сміх пролунав вислів митрополита А.Шептицького в контексті важливості вивчення християнської етики й служіння Вітчизні: "Не потоком шумних галасливих фраз, тихою невтомною працею любіть Україну". Випускниця педколеджу, а тепер учителька Старобогородчанської школи Оксана Вірстюк, стипендіатка ім.Мирослава Стельмаховича Іванна Стецик яскраво підтвердили успішне впровадження ідей великого педагога.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Обговорити на форумі