друкувати


У Коломиї впроваджують енергобережливі технології

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-06 03:31:07

Питання енергозбереження є одним з важливих напрямів в роботі міської ради. Щорічно розробляють заходи щодо скорочення енергоспоживання та впровадження енергозбережних технологій, розвитку нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії на підприємствах міста.

Майже на кожному підприємстві або об'єкті бюджетної сфери є потенціал економії енергоресурсів: заміна віконних та дверних блоків; утеплення та ущільнення стін, ремонт покрівель, утеплення горищ; заміна неефективних котлів на котли з високим коефіцієнтом корисної дії; заміна теплових мереж з використанням попередньо ізольованих труб; автоматизація обладнання до режимів споживання і зовнішньої температури; переведення котлів на альтернативні види палива.

2007р. на впровадження заходів з енергозбереження використано 2,2 млн.грн., в тому числі 0,7 млн.грн. власних коштів підприємств, 1,5 млн.грн. коштів бюджетів усіх рівнів. Зекономлено енергоносіїв на суму 0,6 млн.грн., з них 691,88 тис.м куб. природного газу; 282,9 тис.Квт.год. електроенергії, 209,7 Гкал теплоенергії; 0,08 тис.м ум.п. інших видів палива. Проводили заходи з енергозбереження на промислових підприємствах міста, зокрема на ТзОВ "Коломия-м'ясо" (зекономлено на суму 7,5 тис.грн), СП "Лісова компанія "Лаванда" (14,3 тис.грн.), ЗАТ "Колопапір" (48,6 тис.грн.), КЕЗ "ПРУТ" (1,3тис.грн.), ЗАТ "Прикарпаття" (2,9 тис. грн.), КП "Енерготеплосервіс" (13,4 тис.грн.), КП "Коломияводоканал" (226,4 тис.грн), КПЕЖ (1,5 тис.грн.). Підприємства робили заміну електродвигунів на менш потужні (ТзОВ "Коломия-м'ясо", СП "Лісова компанія "Лаванда"), реконструкцію вентиляційної системи "Циклон" (СП "Лісова компанія "Лаванда"), заміну парового котла на більш ефективний (ТзОВ "Коломия-м'ясо"), заміни електричних лампочок в місцях загального користування з більшої потужності на меншу, реконструкцію водогонів та вводів, встановлення менш потужних помп і перетворювачів частоти (КП "Коломияводоканал", ЗАТ "Колопапір"), здійснювався постійний контроль за спалюванням газу та . споживанням електроенергії.

У бюджетній сфері міста проведено реконструкцію теплових мереж (вул. Лисенка, Роксолани, музей історії міста Коломиї) на суму 247 тис.грн., що дало змогу зекономити 4,1 тис.кВт.год. електроенергії, 157,4 Гкал теплоенергії, 33,1 тис.куб.газу; зроблено реконструкцію котелень та заміну котлів на 1010 тис.грн., зекономлено енергоносіїв на суму 195,2 тис.грн. В дитячій художній школі замінено та утеплено вікна і двері, впроваджено економне освітлення в інших закладах культури.

З метою економії природного газу на двох підприємствах міста використовують альтернативні та відновлювальні джерела енергії: СП "Лісова компанія "Лаванда" - відходи від деревообробного виробництва (стружку, тирсу, кускову деревину), ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів" використовує відходи вугілля як паливо для технологічних потреб.

У місті розроблено два інвестиційні проекти, спрямовані на впровадження технологій та альтернативних джерел енергії: КП "Коломияводоканал" (бізнес-план на тему "Впровадження енергозберігаючих технологій, скорочення невиробничих витрат води, поліпшення якості води на період до 2010 року"), КПЕЖ ("Впровадження енергозберігаючих технологій для освітлення місць загального користування в житлових будинках").

Джерело: Управління економіки Коломийської міської ради
Обговорити на форумі