друкувати


Зовнішні позики – ситуація сьогодні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-25 06:55:01

Рада Національного банку України висловилася про можливе пом’якшення обмежень цін на зовнішні позики українських банків і компаній. Цю позицію було гаряче підтримано народним депутатом, членом комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександром Шепелевим.

Радою НБУ запропоновано розглянути механізм визначення максимальної ставки зовнішніх позик додатково. Пов’язано це з кризою на міжнародних ринках і передбачає деяке пом’якшення обмеження ставки з єврооблігацій. Олександр Шепелев відзначив, що закономірним наслідком кризи на міжнародних фінансових ринках давно стало підвищення вартості кредитних ресурсів. При чому, цей процес відбувається в світовому масштабі. Саме ця причина може стати перепоною для українських позичальників, яким нелегко прийняти оновлені вимоги порядку отримання резидентами кредитів і позик в іноземній валюті від нерезидентів. Наслідком таких процесів може стати зниження притоку іноземних інвестицій в Україну.

Якщо врахувати світовий досвід у подібних фінансових ситуаціях, то варто взяти до уваги два шляхи: пом’якшення відсоткових обмежень на залучення зовнішніх позик, або впровадження більш гнучких механізмів визначення прийнятної процентної ставки. Разом із тим, світова фінансова криза на економіку України практично не вплинула.

Олександр Шепелев відзначив, що найбільш помітним наслідком кризи на світових фінансових ринках для нашої країни стало незначне зниження індексу ПФТС. Такий рівень зниження можна вважати корекцією. До того ж в України немає відтоку іноземного капіталу й не спостерігається криза банківської ліквідності. Депутат підкреслив, що ця криза, можливо, перша, за якою можна спостерігати зі сторони.

Особливо Олександр Шепелев відзначив, що саме зважена політика НБУ та певна нерозвиненість фондового ринку зіграла в подібній ситуації на руку країні, позбавивши необхідності покривати дефіцит ліквідності за допомогою нових боргів, за прикладом багатьох країн Східної Європи.

Початок же кризи на світовому фондовому ринку дав початок ускладненням ринку іпотеки в США, в результаті яких дві найбільш потужні компанії країни збанкрутіли, а криза на світових фондових ринках призвела до обвалу цін на метал, срібло, та деякі інші товари.

Автор: Олександр Караченцев
Обговорити на форумі