друкувати


Одразу дві електролінії енергетики здають в експлуатацію до Великодня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-24 12:30:59

У квітні 2008 року в Івано-Франківській області завершилися роботи з перебудови електроліній, які тривали з 2007 року. Перша – повітряна лінія 0,4 кіловольта у селі Новиця Калуського району (19,5 км). Другий об’єкт – повітряна лінія 10 кіловольт у Верховинському районі (21,4 км).

І на рівнині, і в горах нові електролінії 0,4 кіловольта тепер будуються підрядниками ВАТ «Прикарпаттяобленерго» із використанням новітньої технології – самоутримного ізольованого проводу. На Калущині реконструкція повітряної лінії електропередач охопила територію центру села Новиця та частково його околиць (9,4 км у 2007 році та 10,13 км у 2008 році). Нові електролінії з ізольованими проводами гарантують значно вищу надійність електропостачання. Крім того, вони є значно безпечнішими в експлуатації та в обслуговуванні. Разом з тим відпадає необхідність щорічного зрізування гілок дерев та є можливість більш вільно вибирати траси цих електроліній. В умовах населеного пункту самоутримні ізольовані проводи також дозволяють покращити естетичний вигляд територій, забравши з вулиць «павутину» проводів.

Ще більше значення має заміна зношених електроліній на нові для мешканців гірської місцевості, де не лише гірший стан мереж, але й відчутніший вплив природних умов. Віддалені гірські райони охопила перебудова електролінії 10 кіловольт приєднання Яблуниця (Верховинський р-н): 13,4 км у 2007 році та 8 км у 2008 році. Стара лінія, що несла світло у найвіддаленіші та найвищі точки нашої області, була змонтована ще у 60-их роках минулого століття. Тому дерев’яні опори вже вичерпали свій амортизаційний ресурс. Тож зрозуміло, що природні стихії – сильні вітри, зливи чи снігопади - спричинювали тут вимкнення електропостачання. А за умов великої віддаленості від дільниць електромереж це викликало відчутні незручності для споживачів.

Нова лінія, яка понесла світло на хутори території села Голови (присілки Карабаки, Обарінки, Підкругла) та села Яблуниця (присілок Бобилинець), пролягла через круті пагорби, ліси та толоки (пасовиська). Тому робота бригад монтажної організації (ЗАТ «Електро») була дуже ускладнена. Тільки за допомогою спеціалізованої техніки - переобладнаних тягачів, потужних тракторів та бурильно-кранових машин на гусеничному ходу можна було доставити і встановити тут опори електролінії. «Цього разу ми перебудовували лінії там, де навіть машини не їздять, - пояснює заступник технічного директора Олег Тарантюк. – Хід виконання робіт ускладнювала не лише горбиста місцевість, але й погодні умови. Справа у тому, що у випадку дощу гірські дороги перетворюються на ріки, і доїхати на місце монтажу стає неможливим навіть для відповідної техніки».

Незважаючи на труднощі, перебудова успішно завершена – напередодні Великодня нові лінії здано в експлуатацію. Попереду енергетиків чекають нові об’єкти, усі вони також у гірській місцевості: завершення робіт у селах Яблуниця Верховинського р-ну, Уторопи Косівського р-ну, Битків Надвірнянського р-ну, Ясень Рожнятівського р-ну, а також початок реконструкції електроліній у селі Манява Богородчанського р-ну та у місті Долина Івано-Франківської області.

Джерело: ВАТ "Прикарпаттяобленерго"
Обговорити на форумі