друкувати


Служба порятунку слухає...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-23 09:38:11

У місцевих засобах масової інформації часто можна побачити рекламу "Народна служба порятунку - 01", яка нагадує жителям міста над Прутом і навколишніх сіл про те, що у випадку пожежі чи іншої надзвичайної ситуації їм на допомогу завжди прийдуть працівники з Коломийського райвідділу Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Івано-Франківщині, яким управляє один з найдосвідченіших в області, з понад 20-річним стажем на керівних посадах, підполковник служби цивільного захисту Ігор Вацик. Що тепер входить до структури коломийського райвідділу, які основні види рятувальних робіт доводилося виконувати, які причини пожеж, хто найкраще працює - про це дізнавалася в заступника начальника в роботі з персоналом капітана служби цивільного захисту Андрія Мочерняка.

Майже півтора десятка років минуло з тих пір, як самостійна державна пожежна частина (СДПЧ-8) м.Коломиї залишила непристосоване приміщення біля ратуші і поселилася в нове на вулиці Мазепи. Структурним підрозділом райвідділу є професійна пожежна частина (ППЧ-23) в Отинії, а також місцеві пожежні команди (МПК) в Гвіздці й Печеніжині. Особовий склад об'єднує 85 фахівців, є понад 10 автомашин різного призначення. Робота небезпечна і не з легких: гасіння пожеж, рятування на воді, вивільнення жертв автодорожніх пригод, допомога при ліквідації наслідків природних стихій (буревіїв, повеней, штормових вітрів), допомога в горах (пошукові роботи), розмінування територій і знешкодження,мін та ін.

Ще не забулися трагічні події, коли довелося витягати з криниці жінку з двома дітьми, коли гасили пожежі в дев'ятій школі, торговому комплексі "Україна", в багатоповерхівці на вул. Г. Тютюнника. Від вогню рятували церкву в Малому Ключеві, боролися з вогнем якраз на Новий рік упродовж семи годин у П'ядиках... Щомісяця кількість виїздів на пожежі й загорання в середньому в Коломийщині 7-8. 2006 р. в місті виникло 46 пожеж, торік - 37, в районі відповідно 2006 - 71; 2007 - 63.

Основні причини загорання - необережне поводження з вогнем, куріння в ліжку в нетверезому стані, дитячі пустощі, коротке замикання електропроводів, перегрів печей в зимовий період, розряд блискавки та інші, в т. ч. байдужість та забудькуватість людей, які нехтують правилами безпеки, роблять собі й іншим біду, яка призводить до непоправної втрати.

У колективі є молодь, є і старші, які готові будь-якої хвилини допомогти людям. Ніхто з них не шкодує, що присвятив життя такій небезпечній професії. Усі фахівці заслуговують на подячні слова. Кращі з них, як зауважив керівник підрозділу, - інспектор Олег Романюк; молодший інспектор Іван Митлюк; начальник варти Ігор Сенюк; командири відділень Ярослав Ковбаснюк, Володимир Шильк; старший пожежний Василь Гладуняк; пожежний Віктор Корліщук; водії Роман Дяків, Володимир Антонюк, Іван Ткачук.

Одними з перших ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС були працівники саме Коломийського райвідділу: водій БТРа Василь Сем'юк, пожежник Михайло Федюк, обидва уже на заслуженому відпочинку.

Коломийську службу цивільного захисту заслужено вважають кузнею кадрів, де постійно сприяють підвищенню фахового рівня працівників. Наприклад, виходець із коломийської СДПЧ-8, її керівник Василь Яремчук згодом очолив обласне управління, першим отримав звання генерал-майора; начальник варти в Коломиї, афганець, воїн-інтернаціоналіст Михайло Гуцуляк очолив Косівський райвідділ; заступнику начальника в роботі з особовим складом Романові Федунику довірили керівництво Надвірнянським райвідділом; колишній начальник варти Павло Козачок тепер керує управлінням рятувальних сил в області.

У Коломийському райвідділі, який фінансують з держбюджету і якому сприяє міська та районна влада, працюють на совість і ветерани. Ними пишається весь колектив, їх біля ЗО осіб, які присвятили понад двадцять років свого життя професії пожежника. Серед них Євген Просяник, Дмитро Кушмарак, Михайло Тодорів, Іван Гаврилюк, Микола Гладуняк, Василь Дячук. Є й династії: командир відділення Анатолій Сем'юк продовжує справу батька, пожежного ліквідатора-чорнобильця Василя Сем'юка. Гідним послідовником Миколи Гладуняка є його брат Василь.

Про постійне удосконалення фахового рівня працівників служби порятунку свідчить ще й такий незаперечний факт, що минулоріч призове загальнокомандне місце в обласній спартакіаді вибороли саме коломийські пожежники.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Обговорити на форумі